Лілія Черненко-Бондаревич переможець літературно-мистецької премії імені Любові Забашти

03 березня 2021

Саме сьогодні, у Всесвітній день письменника, у міській центральній бібліотеці відбулося вручення літературно-мистецької премії імені Любові Забашти «Квіт папороті»-2020.

У бібліотеці зібралися письменники, аматори, читачі, учасники цьогорічних літературних перегонів і гості.

Великий творчий потенціал у нашого міста, підґрунтям є творчість талановитих людей. Серед яких наша землячка Любов Забашта. У її творчості є багато актуальних тем, які співзвучні нашому часу: тема вільної України, тема мови, правди – все це ми знаходимо у віршах землячки.

 

Захід розпочався віршами «До України» та «Хочеш мови пізнати скарбницю», які прочитала Катерина Скрипка.

Пісні на вірші Любові Забашти завжди є в репертуарі учнів Прилуцької школи мистецтв, перед присутніми з музичною композицією виступила зразкова вокальна студія «Натхнення».

Секретар міської ради Сергій Чміль привітав учасників конкурсу, подякував членам журі за об’єктивну працю і побажав творчого настрою на майбутні перемоги.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, голова журі літературних перегонів, Тетяна Шкуренко привітала всіх учасників конкурсу і подякувала за роботу учасників перегонів.

Цього року нагороди отримали дипломанти літературно-мистецької премії «Квіт папороті»-2020: Анастасія Ващенко та Катерина Скрипка.

 

Уперше члени журі вирішили відзначити спеціальними дипломами претендентів на звання «лауреат» Ганну Дудку, Катерину Василенко та Тетяну Стеценко.

Цьогорічним лауреатом премії стала наша прилучанка Лілія Черненко-Бондаревич.

Пані Лілія – знана і шанована не тільки в місті Прилуки, а і далеко за його межами, письменниця. Її ім’я є частиною синонімічного ряду до слів дипломатія, посол миру, дружба народів, адже вона є членом Спілки письменників України (з 2002 року) та Спілки письменників Білорусії (з 2007 року). Літературна творчість пані Лілії являється справжнім мостом дружби між Україною і Білорусією.

Лілія Черненко-Бондаревич є лауреатом міжнародних премій - журналістів імені Василя Стуса; міжнародних літературних премій – імені Миколи Гоголя «Тріумф»; імені Григорія Сковороди «Сад Божественних пісень», літературно-мистецьких премій імені Пантелеймона Куліша; імені Михайла Коцюбинського; лауреат літературної премії «Діамантовий Дюк (Одеса, Україна-Германія). Міжнародною літературно-мистецькою Академією України письменниця нагороджена медаллю Івана Мазепи, медаллю імені Олександра Довженката. Національною Спілкою письменників Білорусі нагороджена медаллю білоруського класика Максима Богдановича та пам’ятною медаллю просвітника, епіскопа Кирила Туровського. Книги Лілії Черненко-Бондаревич п’ять разів визнані кращими книгами року за версією українського журналу Книжник-Ревю.

Цього року письменниця стала володаркою Міжнародної літературної премії миру.

Творчий доробок письменниці на сьогодні налічує двадцять книг: новели, есеї, романи, поезії, художні нариси, щоденникові записи. Книги, подані на конкурс - «Фрески», «За годину до раю», «Єва в пошуках Адама», «Янгол на порозі» та «Букет бузку для Ісуса» пронизана темою всіх відтінків любові: кохання між чоловіком і жінкою, любові до батьків, дітей і внуків, любові до рідної землі і людей, які зустрічаються на життєвому шляху, любові до Бога і до Батьківщини, до життя в цілому, як найбільшого дару Всевишнього.

Творчість прилучанки пронизана нотками любові до того міста, де вона живе та, де їй комфортно і затишно. Таким містом для нашої лауреатки стало місто Прилуки.

Дарунком для присутніх у виконанні Інни Карцевої стала міні-моновистава «Етюд про місто» та у виконанні Олександра Козленка «Пісня про місто» на слова Лілії Черненко-Бондаревич.

Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:155