До уваги орендарів комунального майна!

28 травня 2021

Інформуємо, що відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» №157-ІХ від 03.10.2019 року (надалі – Закон), який введено в дію з 01.02.2020 року, та Порядку передачі в оренду державного та комунального майна (надалі – Порядок), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання оренди державного та комунального майна» № 483 від 03.06.2020 року, яка набрала чинності 17.06.2020 року, змінено процедуру передачі в оренду комунального майна.

Згідно статті 18 Закону продовження договорів оренди здійснюється за результатами проведення аукціону, за виключенням договорів, що:

укладені та продовжуються вперше, за умови, якщо строк оренди за такими договорами становить п’ять років або менше;

укладені без проведення аукціону з установами, організаціями, передбаченими частиною першою статті 15 цього Закону;

укладені без проведення аукціону з підприємствами, установами, організаціями, передбаченими частиною другою статті 15 цього Закону відповідно до вимог статті 15 цього Закону, крім випадків, передбачених абзацами одинадцятим та дванадцятим частини другої статті 15 цього Закону;

укладені з підприємствами, установами, організаціями, що надають соціально важливі послуги населенню, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, додатковий перелік яких може бути визначений представницькими органами місцевого самоврядування згідно із законодавством.

Договори оренди можуть бути продовжені на той самий строк, на який вони були укладені, на підставі заяви орендаря про продовження договору, поданої орендодавцю не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору оренди.

Заява подається шляхом заповнення електронної форми через особистий кабінет в електронній торговій системі.

Якщо чинний орендар має заборгованість із сплати орендної плати, він не може звертатися із заявою про продовження договору оренди до моменту погашення ним такої заборгованості.

Орендар, що має право продовжити договір оренди без проведення аукціону додає до заяви документи, передбачені пунктом 113 Порядку, звіт про оцінку майна та рецензію на цей звіт.

Рецензування звіту про оцінку майна здійснюється відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Додатково інформуємо, якщо чинний орендар не подав заяву про продовження договору оренди у зазначений строк (не пізніше 3 місяців до закінчення строку дії договору оренди), то договір оренди підлягає припиненню на підставі закінчення строку, на який його було укладено. У такому випадку орендарю необхідно звільнити орендоване приміщення і підписати акт приймання-передачі (повернення з оренди) орендованого майна.

Відділ комунальної власності міської ради

Переглядів:126