Про стан захворюваності населення міста Прилуки на COVID-19 та вакцинацію

24 травня 2021

Сьогодні, 24 травня, у ході апаратної наради заслухали питання ”Про стан захворюваності населення міста Прилуки на COVID-19 та вакцинацію", з якого проінформувала директор комунального некомерційного підприємства „Прилуцький міський центр первинної медико-санітарної допомоги Людмила Слободенюк.

Акцентувала, що епідемія коронавірусу йде на спад. Ми витримали черговий стрибок захворюваності на COVID-19, і поступово ситуація почала покращуватися. Як і прогнозували епідеміологи, зростання кількості хворих тривало до початку квітня. Зараз у Прилуках ситуація стабілізувалася, мешканці почали хворіти на сезонне ГРЗ.

Людмила Слободенюк закликала прилучан продовжувати дотримуватися встановлених обмежень і протиепідемічних заходів – носити маски, користуватися антисептиками, уникати скупчень людей. 

Укотре нагадала, що для проходження вакцинації необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Лікар огляне, визначить наявність протипоказань та внесе до реєстру.

Повідомила, що вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоб утворився імунітет із достатньою кількістю захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно місяць.

Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть коли вже зафіксовано сезонні спалахи грипу.

Вакцинація є найнадійнішим та дієвим методом профілактики грипу, коронавірсної хвороби та попередження важких ускладнень хвороб. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Повідомила про переваги вакцинації:

ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 95%-98%;

ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%;

частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Нагадала кому першочергово необхідно вакцинуватися:

Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику:

медпрацівникам, учителям, вагітним, літнім людям віком від 60 років, пацієнтам із хронічними захворюваннями, усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Підсумовуючи свій виступ директор зазначила, що ніщо не зможе захистити вашу родину від небезпечних інфекцій краще за вакцинацію - альтернативи вакцинації поки що немає.

Станом на сьогодні провакциновано м.Прилуки — 1020 осіб, повторна ревакцинація на 09.06.2021 року

 

Відділ інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю міської ради

 

 

 

 

Переглядів:154