Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування — на постійному контролі

02 липня 2021

Заступник міського голови Тетяна Шкуренко, спеціалісти служби у справах дітей та міського центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді взяли участь в онлайн-нараді під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олени Думи.

Головне питання яке розглядали це використання субвенції з держбюджету місцевими бюджетами на забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування протягом 2020-2021 років

 Упродовж 2017-2020 років з державного в місцеві бюджети області було спрямовано майже 82 млн грн. За ці кошти придбано житлові об’єкти для 5 дитячих будинків сімейного типу, а також 42 особи забезпечені соціальним житлом, 138 — отримали грошові компенсації на придбання житлових приміщень.

За даними Центру соціальних служб області, протягом 2020 -2021 років 59 осіб, яким виділені кошти, скористалися послугою соціального супроводу та отримали допомогу від фахівців у відкритті спеціальних рахунків у банках, підборі житла, зборі усіх необхідних документів, оформленні права власності тощо. Станом на 25 червня цього року 46 осіб вже встигли скористатися своїм правом на придбання житла. Щодо забезпечення ще 37 осіб робота триває: для 8 — йде процес оформлення житла, для 27 — пошук житлових приміщень.

Під час засідання присутні детально обговорили нові положення, що закріплені в постанові КМУ від 26.05.2021 № 615 «Деякі питання забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа житлом та підтримки малих групових будинків», що набула чинності 18 червня.

Однією з новацій у наданні житла сиротам або особам, позбавленим батьківського піклування, є зміна вікових меж. Зокрема, придбання житла для осіб до досягнення ними 23-річного віку здійснюється коштом держбюджету в розмірі 100% граничної вартості житла. У інших випадках забезпечення житлом осіб на умовах співфінансування здійснюється залежно від віку особи. А саме: для осіб від 23 до 35 років ― 70% граничної вартості житла компенсується з державного бюджету, а для осіб старше 35 років ― 30%.

За підсумками проведеної наради, Олена Дума наголосила на необхідності продовжувати активну співпрацю представників територіальних громад, місцевого самоврядування з облдержадміністрацією задля оперативного та ефективного використання коштів зазначеної субвенції.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю міської ради


 

Переглядів:202