«Любов Забашта в серці прилучан»

22 липня 2021

21 липня 1990 року відійшла у засвіти прилуцька поетеса Любов Забашта. Минулорічні карантинні обмеження не дали можливості вшанувати землячку у тридцяті роковини від дня її смерті. Тому цього року на алеї Любові Забашти відбулась година пам’яті «Любов Забашта в серці прилучан» та взяли старт літні літературні читання імені Любові Забашти.

На зібранні виступила заступник міського голови з питань виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко, яка зазначила, що прилучани пам’ятають і шанують поетесу-землячку. Протягом тридцяти років по смерті письменниці багато культурних ініціатив було втілено в життя і зреалізовано: встановлено меморіальні дошки на будинку, де народилась і школі, де навчалась письменниця, встановлено пам’ятник та започатковано літературно-мистецьку премію «Квіт папороті», відкрито кімнату-музей в центральній книгозбірні.

 

Директор міської центральної бібліотеки Людмила Зубко наголосила на тому, що бібліотека постійно проводить виховні заходи з творчості Любові Забашти, популяризує її творчість через новітні інформаційні технології та підтримує зв'язок із родиною Забашти. Вона зачитала лист, який прислала онука письменниці Олеся із вдячністю до прилучан за збереження пам’яті і шанобливе відношення до особистості Любові Забашти. Очільниця центральної книгозбірні оголосила про початок літніх читань імені Любові Забашти, які будуть символізувати, що річка поезії в Прилуках не міліє.

Біля пам’ятника Любові Забашти читали вірші землячки та присвяти їй член СПУ, перша лауреатка премії «Квіт папороті» Ніна Ткаченко, лауреатка премії «Квіт папороті» 2011 року Валентина Грибенко, звучала присвята поетесі лауреатки премії 2010 року Ніни Полив’яної, поетеси Світлани Коробової. Спогадами про особисту зустріч із Любов’ю Забаштою поділився Євген Постульга та були зачитані спогади про знайомства з поетесою члена СПУ Миколи Турківського та журналістки Катерини Дурас. Ці спогади збережені в збірці «У дзеркалі пам’яті», яку підготували працівники бібліотеки.

У цей день звучали поезії Любові Василівни про літо, любов до рідного краю, про кохання, які читали Лідія Скотнікова та Олена Нечаєва, що є найкращим пошануванням творчості поета.

 

За інф.директора міської центральної бібліотеки Людмили Зубко

Переглядів:131