Прилучани вшанували пам'ять полеглих синів прилуччини

28 серпня 2021

29 серпня Указом Президента України від 23.08.2019 року № 621/2019 встановлено День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів.

 

 

Сьогодні, 28 серпня, біля пам'ятного знака загиблим воїнам АТО/ООС зібрались родини загиблих Героїв, учасники бойових дій, містяни, посадовці міста й району та духовенство.

Зібрались щоб вшанувати пам'ять полеглих синів прилуччини, які не стояли осторонь, а пішли захищати територіальну цілісність нашої держави, але на жаль не повернулись додому:

    • ДЖЕВАГА Сергій Олександрович, прилучанин, з перших днів пішов добровольцем захищати рідну країну, служив командиром мінометного розрахунку, 2-гого батальйону спеціального призначення НГУ «Донбас»; загинув 29-го серпня 2014-го під час виходу «зеленим коридором» з Іловайського котла. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни - нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

    • ДЕРКАЧ Сергій Павлович, прилучанин, заступник командира 3-го танкового батальйону по роботі з особовим складом 1-ї окремої гвардійської танкової бригади. Під Луганськом його машина потрапила на замаскований фугас й підірвалась. У результаті вибуху здетонували боєприпаси, що перевозилися в автомобілі. 30 липня 2014 року Сергій Павлович загинув. Указом Президента України №708/2014 від 8 вересня 2014 року, «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

    • БЕЗГУБЧЕНКО Сергій Борисович, уродженець села Сухополова. Призваний до Збройних Сил України 19 березня 2014 року у військову частину А 1815 (селище Гончарівське Чернігівського району. Загинув в ніч з 3 на 4 вересня 2014 року біля села Дмитрівка Луганської області під час обстрілу.

Указом Президента України № 270 від 15 травня 2015 року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

    • ЛАВРЕНЧУК Віктор Іванович, проживав у селі Рудівка Прилуцького району. До Збройних Сил України призваний із першою хвилею мобілізації у березні 2014 року. Служив старшим навідником мінометної батареї військової частини А 1688. Загинув 8 грудня 2014 року під час артилерійського обстрілу у районі селища Піски (Донецький аеропорт) Ясинуватського району Донецької області.

Указом Президента України № 270 від 15 травня 2015 року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

    • БОЙКО Валентин Анатолійович, прилучанин, у березні 2014 року призваний до лав Збройних Сил України. Служив командиром мінометного розрахунку військової частини А 1688. Загинув 8 грудня 2014 року під час артилерійського обстрілу у районі селища Піски (Донецький аеропорт) Ясинуватського району Донецької області.

Указом Президента України № 270/2015 від 15 травня 2015 року, "за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

    • ПОТІЄНКО Анатолій Юрійович, проживав у селі Валки Прилуцького району, призваний до лав Збройних Сил України у березні 2014 року до військової частини А 1688. Службу проходив у складі кулеметної обслуги механізованої роти мехбатальону 72–ї механізованої бригади. Загинув 7 січня 2015 року від снайперського вогню під час бою у районі села Новогнатівка Волноваського району Донецької області.

Указом Президента України № 76 від 1 березня 2016 року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

    • МІХНЮК Олег Іванович , уродженець села Мала Дівиця Прилуцького району. У 1984–85 роках брав участь у бойових діях у Республіці Афганістан. Кавалер двох орденів Червоної Зірки та медалі «За відвагу». Активний учасник Революції Гідності. Сотник 8-ї сотні Майдану. З початком військової агресії проти України пішов добровольцем до 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». Сержант, командир «афганської» роти. Загинув 20 серпня 2014 року біля селища Новосвітлівка Краснодонського району Луганської області. Похований у місті Києві.

Указом Президента України № 660 від 21 серпня 2014 року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, високопрофесійне виконання службового обов’язку» нагороджений орденом «За мужність» І ступеня (посмертно). Указом Президента України № 494 від 21 серпня 2015 року «за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

    • МАТЯШ Григорій Володимирович, уродженець м. Прилуки. Учасник Революції Гідності, після початку російської агресії, одним з перших вступив на військову службу. Молодший сержант поліції полку патрульної служби особливого призначення «Дніпро-1». Загинув 31 липня 2015 року під час мінометного обстрілу у районі села Піски Ясинуватського району Донецької області.

Указом Президента України № 573 від 10 жовтня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

    • МАНЖОЛА Віктор Іванович, уродженець селі Канівщина. Мобілізований до лав Збройних Сил України весною 2015 року, з 26 травня того ж року перебував у зоні проведення АТО, потім вступив на військову службу за контрактом. Солдат 30-ї окремої механізованої бригади . Помер 29 вересня 2016 року у розташуванні військової частини у районі села Трудівське Волноваського району Донецької області.

    • ЗАДОРОЖНІЙ Віктор Володимирович, уродженець с. Ковтунівка. Мобілізований до Збройних сил України 11 лютого 2015 року. Загинув 25 жовтня 2015 року в селі Кам’янка Ясинуватського району Донецької області неподалік траси Слов’янськ – Донецьк.

    • САНИК Олег Володимирович, уродженець селі Поділ Срібнянського району, мобілізований 29 січня 2015 року, під час четвертої хвилі мобілізації. Військову службу проходив у складі в/ч В0849 72-ої окремої механізованої бригади. З 31 січня 2017 року продовжив службу у Збройних Сил України за контрактом. Загинув 12 квітня 2017 року під час мінометного обстрілу на взводно-опорному пункті 8-ої механізованої колони 3-го механізованого батальйону окремої механізованої бригади у районі шахти «Бутівка» міста Авдіївка Донецької області. Похований у селі Поділ Срібнянського району.

Указом Президента України від 22 травня 2017 року №138 нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

    • МАСЛОВ Віктор Олегович , уродженець м. Прилуки. У листопаді 2016 року був призваний на військову службу, служив за контрактом у 25-й десантно-штурмовій бригаді гранатометником-розвідником. Загинув 28 листопада 2017 року у Донецькій області під час виконання військових обов’язків внаслідок снайперського вогню.

Указом Президента України від 26 лютого 2018 року № 42 нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

    • ЄГОРОВ Валерій Ігорович, прилучанин. У березні 2014 року, під час проведення першої хвилі мобілізації, добровольцем пішов на війну. В грудні 2015 року втретє підписав контракт на проходження військової служби. Сержант, командир розвідувального відділення розвідувального взводу 57-ї окремої мотопіхотної бригади. Загинув 19 лютого 2018 року, під час виконання бойового завдання. Указом Президента України від 6 квітня 2018 року № 98 нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня (посмертно) за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку.

ЯШИН Петро В’ячеславович, прилучанин. Проходив військову службу в 1-й окремій танковій бригаді на посаді інженера ремонтного батальйону, після закінчення факультету військової підготовки ХПІ м.Харкова. 

Відповідальний офіцер, досвідчений фахівець, палкий патріот нашої держави. 11 серпня в районі проведення ООС (в місці відведення бойової техніки) його серце зупинилося. Йому назавжди залишиться 35.

До родин загиблих зі словами щирої вдячності звернулись секретар міської ради Сергій Чміль, голова Прилуцької райдержадміністрації Геннадій Луценко та голова районної ради Олег Дмитренко.

Поминальну панахиду за воїнами АТО (ООС), які загинули за незалежність України відслужив настоятель Собору Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України, протоієрей Віталій Юрочко.

Після мітингу з Центральної площі міста стартував патріотичний забіг у пам’ять про загиблих воїнів «Шаную воїнів, біжу за Героїв України».

 

 

 

Переглядів:185