Прилучани відзначають День захисників та захисниць України

14 жовтня 2021

14 жовтня в Україні відзначається День захисників і захисниць України, який нероздільно пов’язаний із розвитком українського війська та його військових традицій. Щорічне державне свято встановлено Указом Президента України 14 жовтня 2014 року, а 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала державне свято День захисника України на День захисників і захисниць України для врахування внеску не лише чоловіків, але і жінок, у захист України.

Це свято Українського козацтва, велике християнське свято — Покрови Пресвятої Богородиці.

У цей день українці поціновують воїнів, які в різні часи обороняли і обороняють нашу незалежність і територіальну цілісність, усіх захисників України незалежно від службового становища та статі. Це свято пов’язане з розвитком війська від часів Русі. Найкращі традиції захисників минулого успадкували бійці сучасних Збройних сил України, які сьогодні відстоюють суверенітет України у війні на сході нашої держави із агресором.

Сьогодні в Прилуках відбулися загальноміські заходи з нагоди відзначення Дня захисників та захисниць України.

 
 
 
 

Заходи розпочалися біля пам’ятного знака загиблим воїнам АТО/ООС. Присутні поклали квіти та вшанували пам’ять загиблих земляків за незалежність нашої Батьківщини в АТО/ООС, в Афганістані, при ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, під час Революції гідності та Другої світової війни.

Важка це праця – захищати мир! Не залишились в осторонь і наші земляки –прилучани, які стали учасниками АТО/ООС. Вони залишили свої домівки і нашу квітучу Прилуччину, щоб захищати Україну, її волю, її незалежність.

Сотні сердець згоріли за перемогу і запалили ще мільйони сердець. За рідну Батьківщину, за наше з вами майбутнє сини України поклали свої голови на донбаських землях.

На заході виступила міський голова Ольга Попенко, яка подякувала всім тим, хто став прикладом для майбутніх поколінь - захисникам України, їх вірність рідній землі, за мужність і виваженість, за надану можливість будувати вільну, незалежну, заможну державу, за право жити і давати життя.

Багато з наших земляків пішли на війну добровольцями. Їм болить те, що розривають на шматки нашу землю, і ми віримо, що вони відстоять цілісність нашої держави. Нам є що захищати, нам є що берегти! І цей святий обов’язок виконують воїни незалежної України.
Із Днем захисників та захисниць нашої держави привітав своїх побратимів та член ГО "Учасники антитерористичної операції "Щит", учасник бойових дій на сході України, підполковник Володимир Гулий.

Загальноміські заходи продовжилися в міському Будинку культури.

В урочистостях взяли участь учасники антитерористичної операції на сході України, члени їхніх родин, вдови та батьки загиблих бійців-героїв Прилуцького краю, учасники бойових дій на території інших держав, ліквідатори аварії на ЧАЕС, військовослужбовці та їх родини, посадовці міської ради та депутати, прилучани та гості міста.

Усіх присутніх привітала міський голова Ольга Попенко та вручила відзнаки міського голови м.Прилуки “За заслуги”  Багнію Олександру Федоровичу, Кизиму Анатолію Івановичу та Симиряці Миколі Івановичу.

За активну громадську позицію, прояв справжнього героїзму у дні боротьби за волю і єдність України вручила подяки міського голови та матеріальні заохочення воїнам-захисникам — героям-землякам, учасникам бойових дій сьогодення та тим, які виконували свій інтернаціональний обов’язок на території інших державах, військовослужбовцям; родинам, вдовам та батькам загиблих бійців-героїв Прилуцького краю афганської війни та АТО/ООС.

Присутніх вітали депутати міської ради від ВО “Батьківщина” Володимир Нестеренко, Володимир Мазуренко, депутат районної ради Максим Бедік та Дмитро Даценко - депутат Чернігівської обласної ради 7 скликання від цієї політичної сили.

Депутат міської ради Дмитро Третяченко привітав присутніх з святами від Чернігівської обласної організації політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ».

Сьогодні прилучани поспілкуватися з міським головою у форматі відкритого діалогу, у родинному колі, змістовно провели час та послухали українську пісню у виконанні народного артиста України Анато́лія Матвійчука, концерт якого відбувся за сприяння ВО "Батьківщина" та громадського діяча Сергія Коровченка.

Шановні захисники та захисниці, військові Збройних Сил України, добровольці АТО/ООС, учасники Революції Гідності, волонтери, поліціянти, працівники служб надзвичайних ситуацій та всіх, хто в різні часи своїм особистим прикладом і мужністю захищали й захищають Україну! Ваші подвиги - це зразок реального, дієвого патріотизму для кожної чесної людини і свідомого громадянина, наочне свідчення єдності всіх поколінь українського народу.

Завдяки вашому героїзму ми живемо у вільній і незалежній країні.

Бажаємо вам незламної волі, надійного родинного тилу, звершення всіх ваших мрій і побажань, високих досягнень у нелегкій праці на благо держави, впевненості у власних силах і нескінченного запасу енергії, яку ви спрямовуєте на захист України від зовнішніх і внутрішніх ворогів.

Нехай Пресвята Богородиця як матінка Україна захистить та вкриє своєю покровою.

Зі святом вас і всього вам найкращого!

 

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:162