З початку року поліцейські Прилучинни склали більше пів тисячі протоколів на домашніх кривдників

02 грудня 2021

За вчинення домашнього насильства з початку 2021 року поліцейські Прилуцького району склали понад 500 адміністративних протоколів та винесли майже 50 термінових заборонних приписів.

З 25 листопада Прилуччина долучилася до заходів щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка традиційно триватиме до 10 грудня.

Мета акції - привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання домашнього насильства та підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем.

Протидія домашньому насильству – один із пріоритетних напрямків роботи поліції. Її співробітники займаються не тільки реагуванням та притягненням правопорушників до відповідальності. Важливе завдання поліцейських на цьому напрямку діяльності – професійна консультація постраждалих від домашнього насильства.

Потерпілими від таких правопорушень можуть стати будь-які члени родини, але найчастіше страждають жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю.

«З початку 2021 року на Прилуччині поліцейські зафіксували 570 звернень щодо фактів вчинення домашнього насильства. Серед них 137 постраждалих чоловіків, решта — жінки. Майже у ста випадках свідками насильства стали неповнолітні. Виховання дітей в таких умовах може запрограмувати їх на вчинення насильства щодо інших осіб. На кривдників поліція склала протоколи за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення — вчинення домашнього насильства. Поліцейські винесли домашнім тиранам 48 термінових заборонних приписів», — сказав начальник відділу превенції Прилуцького районного відділу поліції Олександр Карпенко.

Він також додав, що в рамках складених заборонних приписів 35 кривдників були зобов’язані тимчасово залишити місце проживання постраждалої від домашнього насильства сторони, ще десятьом особам заборонено у будь-який спосіб контактувати з об’єктами агресії. Правоохоронці контролюють дотримання вимог термінових заборонних приписів.

Нині на обліку в Прилуцькому районі перебуває більше 300 сімейних кривдників. Правоохоронці постійно контролюють підоблікових осіб та проводять з ними профілактичні бесіди.

На жаль, більшість сімейно-побутових конфліктів замовчується, бо жертви соромляться цієї проблеми. Утім, домашні конфлікти з часом можуть перерости у бійки з тілесними ушкодженнями, вбивства, доведення до самогубства тощо. Саме тому співробітники Прилуцького районного відділу поліції проводять широку профілактично-роз’яснювальну роботу. Зокрема, на інформаційних дошках правоохоронці розклеюють листівки з інформацією, як діяти, якщо ви потерпаєте від домашнього насильства, або стали його свідком.

Якщо Ви стали жертвою домашнього насильства, звертайтеся по допомогу до поліції за номером «102». Вчасне звернення допоможе припинити насильство та врятувати життя.

Переглядів:154