Для чого потрібен бустер та як його отримати

18 січня 2022

Від 6 січня всі охочі повнолітні українці можуть отримати бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Якщо, звісно, вони вже зробили перші два щеплення та від останнього минуло не менше 6 місяців.

Бустерна доза потрібна для того, щоб імунітет не забував, що таке COVID-19 і міг з тим впоратися. Тому що нові різновиди вірусу вже навчилися оминати нашу імунну відповідь. На жаль, з часом, навіть після перенесеної хвороби, навіть після двох доз вакцинації імунна відповідь згасає.

Міністерство охорони здоров’я України рекомендує ревакцинуватися не пізніше, ніж на 9-й місяць після другого щеплення.

Очевидно, що отримання бустерної дози — добровільне рішення кожної людини. Проте, Людмила Слободенюк як лікар наполегливо рекомендує скористатися такою можливістю. Адже нові варіанти коронавірусу здатні уникати імунної реакції організму. Водночас третя бустерна доза захищає і від штаму «Омікрон» та дозволяє хворобі перебігати легше і зменшити ризик потрапляння до лікарні.

Для бустерної дози перевагу надається препаратам Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech (незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина!). Тим же, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, лікарі для третьої дози рекомендують обрати вакцину Comirnaty/Pfizer.

Лікар наголосила, що після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб — саме з дати введення бустеру.

 

Ми можемо захистити себе лише за допомогою вакцинації. Ми не можемо вилікувати поки що хворобу, але ми можемо запобігти хворобі завдяки вакцині, — наголосила директор комунального некомерційного підприємства «Прилуцький міський центр первинної медико-санітарної допомоги», Людмила Слободенюк.

 

 

 

 

На сьогодні бустерну дозу вакцини від Covid-19 отримали 141 жителі Прилук та Прилуцького району. Для отримання бустерної дози можна записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від COVID-19.

Переглядів:117