Обсяг теплової енергії розподіляється між усіма власниками приміщень будинку

30 червня 2022

Шановні споживачі послуг КП “Прилукитепловодопостачання”. Інформуємо вас, що наказом Міністерства розвитку громад та території України від 28.12.2021 р. № 358, внесені зміни до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг (далі Методика) які набрали чинності з 28.01.2022 р.

Відповідно до Методики визначено, що загальний обсяг спожитої у будинку теплової енергії на опалення у кожному розрахунковому періоді розподіляється на потреби безпосередньо опалення житлових/нежитлових приміщень, забезпечення загальнобудинкових потреб на опалення будинку та сумарного обсягу теплової енергії, що надходить до приміщень з індивідуальним опаленням та\або окремих приміщень з транзитними мережами опалення.

При цьому, загальнобудинкові потреби на опалення це витрати на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будинку, без врахування обсягу теплової енергії, витраченої на функціонування внутрішньобудинковї системи гарячого водопостачання, та обсягу теплової енергії, який надходить від ділянок транзитних трубопроводів до приміщень з індивідуальним опаленням та/або окремих приміщень з транзитними мережами опалення.

Розділом IV Методики встановлено порядок визначення та розподілу обсягу спожитої у будівлі будинку теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення.

Зокрема, у разі відсутності встановлених вузлів розподільчого обліку/приладів — розподілювачів теплової енергії у МЗК та допоміжних приміщеннях обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будинку, визначається відповідно до проекту будинку або за результатом енергоаудиту.

У разі відсутності проекту на будинок та результатів енергоаудиту обсяг теплової енергії, втрачений на загальнобудинкові потреби опалення, може бути визначений розрахунково.

З метою проведення розподілу за допомогою розрахункового способу, співвласниками будинку повинно бути надано КП “Прилукитепловодопостачання” офіційний документ, який підтверджує загальну площу МЗК та допоміжних приміщень (незалежно від наявності опалювальних приладів) у будинку, окрім підвалів, техпідпіль та горищ, м2 та загальну площу будинку, окрім підвалів, техпідпіль та горищ, м2, а також дані щодо трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах (в метрах погонних та наявності ізоляції).

У разі відсутності (ненадання співвласниками будинку) у КП “Прилукитепловодопостачання” даних щодо площ МЗК та допоміжних приміщень та/або даних щодо трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях і а на горищах, то обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення, буде визначений спрощено: як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будинку:

для 1 -5 поверхового будинку - 25%;

для 6-10 поверхового будинку - 20%;

для будинку вище 10 поверхів - 15 %.

Обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будинку, розподіляється між усіма власниками (співвласниками) приміщень будинку (включаючи приміщення з індивідуальним опаленням та окремі приміщення з транзитними мережами опалення) пропорційно до загальних\опалювальних площ їх житлових/нежитлових приміщень.
 

Адміністрація КП “Прилукитепловодопостачання”

 

Переглядів:243