П’ять громад області організовують суспільно корисні роботи

11 листопада 2022

На Чернігівщині суспільно корисні роботи стартували в середині жовтня. На сьогодні рішення про організацію таких робіт прийняті у п’яти територіальних громадах області — Прилуцькій, Козелецькій, Остерській, Менській та Дмитрівській. Найближчим часом до ініціативи мають долучитися ще п’ять тергромад.

Безробітні зводять фортифікаційні та захисні споруди, розчищають від чагарників придорожні смуги поблизу блокпостів, підстанцій електромереж, приводять у належний стан об’єкти цивільного захисту населення, заготовляють дрова до опалювального сезону. Загалом до суспільно корисних робіт вже залучено 157 безробітних.

Обласна служба зайнятості й раніше залучала безробітних до виконання суспільно корисних робіт, але на засадах, що передбачені для громадських робіт. Таким чином було організовано роботи по розбору завалів у Чернігові та прилеглих територіях спільно з громадською організацією “Іскра добра”. У них взяли участь 202 безробітні особи, на оплату праці яких з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття профінансовано 1,645 млн грн. Загалом же у поточному році до громадських та інших робіт тимчасового характеру було залучено 1,5 тис. безробітних.

Фінансування суспільно корисних та громадських робіт, у яких беруть участь зареєстровані безробітні, здійснюється коштом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Кошторисом обласної служби зайнятості на це передбачено майже 9 млн грн, з яких уже використано близько 5,5 млн.

Нагадаємо, урядова ініціатива «Армія відновлення» пропонує механізм  залучення тих, хто тимчасово втратив роботу, до суспільно корисних робіт. Причому оплата за такі роботи здійснюється на рівні мінімальної заробітної плати, яка з жовтня складає 6700 грн, тоді як середній розмір допомоги по безробіттю, зокрема у Чернігівській області, становить 4346 грн.

На Чернігівщині сьогодні на кожне вільне робоче місце – черга з 15 безробітних (проти восьми рік тому). На початок листопада в базі обласної служби зайнятості налічувалося всього 646 актуальних вакансій, що майже вдвічі менше, ніж рік тому.

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості

Переглядів:128