Про роботу служби у справах дітей Прилуцької міської ради в 2022 році

14 лютого 2023

Складним і непередбачуваним видався минулий 2022 рік. Війна внесла корективи у роботу кожного управління, відділу в життя кожної людини. Зважаючи, що служба у справах дітей - єдиний структурний підрозділ, який наділений законодавчо визначеними повноваженнями стосовно забезпечення захисту прав дітей і має на це юридичні підстави, наша робота набула подвійного значення. Цілодобово працівники служби тримали і тримають зв'язок з родинами, які з тих чи інших причин потрапили в поле зору служби.

З початком війни люди втратили життєві орієнтири, не розуміли ситуацію і тому потребували постійної підтримки. Враховуючи обставини, робота служби доповнилась новими напрямками, з новими завданнями та підходами. Тримаючи руку на пульті подій, спеціалісти служби всіляко сприяли і формували потреби ПС і ДБСТ, опікунських родин, що сприяло отриманню ними від фонду дружини Президента, міжнародних організацій: генераторів, буржуйок, меблів, оргтехніки для онлайн навчання діток, навіть, дров. Працівниками служби у справах дітей усім родинам, які виховують діток, що втратили батьківське піклування, надавались інформаційні роз`яснення стосовно отримання грошової допомоги від міжнародних організацій. Ними скористались 57 родин. Взагалі, жодне звернення не залишалось поза увагою. До служби у справах дітей звертались родини, які вимушені були втікати з власних помешкань, задля порятунку життя. У межах можливості допомагали кожному. Дякуємо чуйним небайдужим людям, які на наші прохання відгукувались просто і від душі. Не зважаючи на складність ситуації, служба у справах дітей не припиняла виконання безпосередніх обов`язків, покладених на неї державою. Семеро діток залишились без батьківського піклування, троє втратили опікунів, але жодна дитина не потрапила до закладів інституційного догляду. Працівниками служби вжито усіх заходів, щоб влаштувати діток до родин. Дякую, дорогі прилучани. На даний час на території міста проживає 116 діток, які з тих чи інших причин позбавлені батьківського піклування, 29 дітей, які потрапили в складні життєві обставини. Всі вони перебувають на обліку служби.

Відповідно, службою здійснюються заходи щодо забезпечення їх прав на отримання освітніх, медичних послуг, на належні умови проживання. На підставі проведеної роботи готуються висновки про стан виховання, утримання і розвитку дітей в сім`ї, складаються індивідуальні плани соціального захисту відносно кожної дитини. Влітку знову запрацювала Єдина Інформаційно-аналітична система «Діти». Відповідно, службою було здійснено близько 2500 реєстраційно-коригувальних дій, щоб інформація про жодну дитину в ході війни не була втрачена. Наразі Єдина інформаційно-аналітична система «Діти», яка функціонує у службі, постійно поповнюється, поновлюються дані щодо кандидатів в усиновлювачі, опікуни (піклувальники), прийомні батьки, батьки-вихователі, щодо дітей вразливих категорій, фіксується їх переміщення як в Україні так і за її межами, що сприяє протидії торгівлі дюдьми.

Службою у справах дітей постійно проводиться робота щодо популяризації сімейних форм влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, готуються відповідні проекти рішень, висновки, клопотання, пакети документів. На даний час у місті функціонує 5 дитячих будинків сімейного типу, 8 прийомних сімей, де виховується 53 дітей, які позбавлені батьківського піклування, та осіб з їх числа, 1 патронатна родина, яка прихистила двоє діток як таких, що потрапили у складні життєві обставини. Службою у справах дітей міської ради у напрямку влаштування дітей до сімейних форм виховання також підготовлено:

5 – висновків щодо можливості бути усиновлювачами,

7 – висновків стосовно можливості бути опікунами (піклувальниками),

4– висновки про доцільність усиновлення конкретної дитинки,

5 – висновків щодо влаштування дітей до прийомної сім`ї, дитячого будинку сімейного типу (відповідно готувались рішення виконавчого комітету міської ради та збирались документи). Це дало можливість в повній мірі виконати прогнозовані показники по влаштуванню дітей до сімейних форм виховання.

Службою забезпечується захист житлово-майнових прав таких дітей. Відслідковується можливість набуття дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, права власності на житло (успадкування, розподіл часток, приватизація житлових приміщень), збереження права користування житлом. Проводиться перевірка стану утримання житла, яке належить дітям, що втратили батьківське піклування, та виконання опікунами обов`язків щодо його збереження. По досягненню дітьми 16 років (за наявності підстав) службою готується пакет документів та клопотання стосовно взяття дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на облік громадян, що потребують покращення житлових умов. Не зважаючи на складність ситуації у 2022 році подано 6 таких клопотань з відповідним пакетом документів, підготовлено 8 висновків щодо призначення опікунів над житлом дітей.

Поряд з цим в межах своїх повноважень здійснюється контроль за умовами утримання і виховання дітей у Комунальному закладі «Прилуцький навчально-реабілітаційний центр», який від моменту повномаштабного вторгнення давав прихисток діткам, що не мали можливості проживати у родинах. Особлива увага зверталась на місце перебування дітей під час повітряних тривог.

Поряд з цим відбулось повернення до родин дітей, які виховувались в інтернатних установах. Протягом року працівники служби відвідували родини, з`ясовували обставини. На часі питання можливості виховання дітей у цих сім`ях, адже, реформування закладів інституційного догляду передбачає проживання дітей виключно у родинах, а не повернення їх до інтернатів. Зрозуміло, що всі ці сім`ї непрості, потребують індивідуального підходу, об`єктивного розгляду та прийняття законодавчо обгрунтованих рішень. Робота в даному напрямку триває.

Відповідно, службою у справах дітей міської ради проводяться заходи щодо профілактики правопорушень у дитячому середовищі, відповідального батьківства, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності. До Ніжинського центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей облдержадміністрації підготовлено пакети документів та направлено 6 діток. Питання подальшої долі діток перебуває на контролі.

З метою взаємоінформування відділів та управлінь міської ради, які працюють в інтересах дітей, забезпечення дотримання прав дітей, у поточному році службою організовано проведення 7 міжвідомчих нарад «Про антигромадські прояви у дитячому середовищі», 3 засідань координаційної ради у справах дітей, 10 засідань постійної комісії з питань захисту прав дитини, на яких прийняті відповідні рішення, контролюється їх виконання.

На даний час на обліку служби у справах дітей міської ради перебуває 29 дітей, які виховуються у сім'ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків. Сім`ї постійно відвідуються за місцем проживання. Проводяться профілактичні бесіди з батьками, надається різнопланова допомога.

Здійснюється контроль щодо недопущення незаконного відрахування учнів зі шкіл, ліцеїв, коледжів міста. За поточний період дозвіл на відрахування, за умови продовження навчання у інших навчальних закладах надано 23 студентам вищих навчальних закладів міста.

Службою у справах дітей спільно з правоохоронцями постійно проводяться рейди «Діти вулиці», відвідуються родини.

У навчальних закладах різних рівнів акредитації, здійснено 6 виступів на правовиховну тематику та 3 виступи на батьківських зборах в режимі онлайн.

Враховуючи важливість питання захисту прав дитини, службою у справах дітей постійно здійснюється прийом громадян з питань соціального захисту дітей.

Протягом 2022 року до служби звернулось 445 осіб. З них:

19 – з питань встановлення опіки, піклування,

95 – стосовно надання дозволів на вчинення правочинів щодо житла (майна) дітей,

24 – з метою встановлення участі батьків у вихованні дітей (у разі якщо батьки проживають окремо),

17 – щодо отримання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав одного з батьків,

9 – з питань усиновлення дитини,

21 – щодо визначення місця проживання дітей,

2 – поновлення в батьківських правах,

3 – по питанню зміни прізвища дитині,

2 – реєстрації дитини,

96 – стосовно отримання інформації про участь батьків у вихованні дітей, з метою доцільності отримання додаткової соціальної відпустки як матерям, батькам, які самі виховують дітей,

23 – з питань отримання дозволу на відрахування дитини з навчальних закладів різних рівнів акредитації,

57 – щодо неналежного виконання батьками обов`язків по відношенню до дітей,

11 – стосовно надання висновку про цільове (нецільове) використання аліментів на утримання дитини,

9 – з питання влаштування дітей до закладів інституційного догляду,

44 – з інших питань.

Зважаючи на обставини, враховуючи зміни в законодавстві до служби також звернулось 8 осіб щодо отримання довідки про підтвердження родинних стосунків (у разі, якщо дитина перемістилась до нашого міста без офіційного представника і потребує оформлення усіх соціальних гарантій), та 5 осіб стосовно отримання дозволу на перетин кордону з особою, яка не є родичем дитини. Кожне звернення розглядалось безпосередньо за участю заявників, обстежувались умови проживання дітей, збиралась додаткова інформація для прийняття законодавчо обґрунтованого рішення. Крім того службою у справах дітей здійснюється листування з підприємствами, установами та організаціями з питань забезпечення інтересів дітей, готується інформація на виконання листів влади вищого рівня, проекти рішень виконавчого комітету міської ради.

Оскільки, під час розгляду судових справ, де зачіпаються права та інтереси дітей, обов`язковою є участь служби, у поточному році спеціалістами було підготовлено висновків, інформаційних листів та взято участь у 107 судових засіданнях судів різних рівнів. Зараз на контролі у службі перебуває 36 справ, розгляд яких триває. Окремо хотілось би звернути вашу увагу на тематиці цьогорічних позовів. Війна і тут внесла свої корективи. Зокрема, у 4 рази порівняно з 2021 роком збільшилась кількість справ щодо визначення місця проживання дітей, у 3-встановлення участі у виховання дитини то з батьків, хто проживає окремо від неї.

І наостанок, захист прав дитини-поняття різностороннє, тому зі щирими словами вдячності звертаюсь до всіх, хто допомагає службі у справах дітей його здійснювати: правоохоронців, управлінь, відділів міської ради, центру соціальних служб, навчальних закладів міста, медичних установ, комітетів самоорганізації населення.

 

 

Начальник служби у справах дітей

міської ради Л.Г.Кулій

 

 

Переглядів:83