Левко Миколайович Ревуцький – український композитор, педагог та громадський діяч!

21 лютого 2023

Народився 20 лютого 1889 року на Ічнянщині, музичну освіту отримував у Києві, утім мав неабияку дотичність до міста Прилуки.

Початкову освіту отримував у Прилуцькій чоловічій гімназії – 1898 року був зарахований до підготовчого класу. Уроки музики брав у очільниці жіночої гімназії Ю.О.Лякової, а жив у домі знайомого батьків – залізничного лікаря М.Г.Титаренка.

Л. Ревуцький (робочі моменти)

Після отримання професійної освіти у столиці, на початку 1919 року, знову повернувся до Прилук. Працював діловодом в амбулаторії залізничної станції та повітовим інструктором у музичних справах. Одночасно давав приватні уроки з фортепіанної гри та теорії музики.

Брав участь у організації в місті філії музичного товариства ім. Леонтовича та став її головою. Не раз виступав на різних концертах, як соліст і акомпаніатор. Був організатором в місті симфонічного оркестру. Саме у Прилуках почав писати свої перші хорові твори. Серед них – один із кращих творів композитора, відома кантата-поема «Хустина» на слова Т.Г.Шевченка. Уперше цей твір було виконано хоровим гуртком робітників і службовців Прилуцької кооперації. Створив хорові і сольні обробки українських народних пісень (збірки «Сонечко», «Козацькі пісні», «Галицькі пісні» та ін.).

Був слухачем виступів М. Лисенка в Міському літньому саду.

В увічнення пам’яті про композитора музичну школу міста Прилуки названо його ім’ям.

 Л. Ревуцький з дружиною Софією, 1916

 

батьки – Олександра Дмитрівна та Микола Гаврилович, 1905

 
Переглядів:78