Щербина Олександр Мусійович – український вчений, психолог, професор

02 березня 2023

Народився Олександр Мусійович 2 березня 1874 року в місті Прилуки (на Кустівцях) у сім'ї священика. У ранньому віці, внаслідок нещасного випадку, залишився сліпим. У дитинстві швидко опанував літери і навчився читати тексти, надруковані рельєфним шрифтом, вивчив німецьку й французьку мови. У 1898 році закінчив Прилуцьку чоловічу гімназію із золотою медаллю, став студентом Київського університету, а на IV курсі його студентська наукова робота була удостоєна золотої медалі.

У 1905 році закінчив факультет класичної філології університету з дипломом I ступеня.

Після закінчення університету Олександр Щербина викладав у ньому логіку та історію етики. У цей період написав ряд робіт: «Методологія етики», «Про сумісне навчання сліпих із зрячими» та інші.

У 1918 році О.М. Щербині присвоєно звання професора. З 1921 по 1931-й працював викладачем Прилуцького педтехнікуму, читаючи одночасно курс лекцій по психології у Полтавському інституті народної освіти. Проводив велику суспільну роботу. Надавав допомогу сліпим Чернігівської, Полтавської, Харківської та інших областей. Один з організаторів музею в Прилуках.

У 1931 році був призначений професором на дефектологічний факультет Київського педагогічного інституту, де і пропрацював до кінця своїх днів.

Помер Олександр Мусійович 7 січня 1934 року. Похований у Києві на Лук'янівському цвинтарі.

Переглядів:132