Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього середовища

22 березня 2023

З настанням весни постало питання диму та вогнищ від спалення рослинних решток. Спалення вже стало невід'ємною ознакою цього періоду. Вкотре нагадуємо, що такі дії заборонені чинним законодавством, оскільки наносять значну шкоду довкіллю.

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища та призводить до забруднення атмосферного повітря, руйнування екосистеми (знищення комах, тварин, рослин та мікроорганізмів), погіршення якості ґрунту, спричинення різноманітних захворювань.

Відповідно до статті 42 Закону України “Про відходи”, Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства № 105 від 10.04.2006, протокольного рішення засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 09.03.2023 № 3, підпункту 6 пункту 14.2. Правил благоустрою території м.Прилуки (нова редакція), затверджених рішенням міської ради від від 25.10.2019 №2 (62 сесія 7 скликання) спалювати рослинні рештки, суху рослинність, порушувати правила протипожежної безпеки категорично заборонено.

Компостування — це цивілізоване поводження із залишками рослинності, це:

-добрива вже знаходяться на земельній ділянці, тобто транспортування відпадає;

-Ви знаєте що там знаходиться;

-розкладаючись листя, бадилля, дрібні гілочки повертають всі поживні речовини, які були накопичені в період вегетації. Ті частини, що розкладаються повільніше, виконують структуруючу функцію грунту, покращуючи його якість.

-також поступово розкладаючись, залишки живлять бактерій і комах, що існують в грунті. Такий симбіоз видаляє з грунту патогенні організми грибкового та бактеріального типу.

Ще одне застосування опалого листя — це мульчування ним рослин на присадибній ділянці. У такий спосіб захищається грунт та поліпшується його якість. Мульчування перешкоджає росту бур’янів.

Таким чином виконуючи компостування та мульчування господар не тільки не має негативного впливу на довкілля, а навпаки — відновлює та живить грунт, поліпшує якість повітря бо не спалює рослинні залишки.

Комунальне підприємство “Муніципальний контроль” нагадує, що спалювання відходів, у тому числі й рослинних решток це — порушення Правил благоустрою території м. Прилуки (нова редакція) тягнуть за собою накладення штрафу на фізичних осіб: від 340 до 1360 грн; на юридичних осіб: від 850 до 1700 грн (стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Стосовно іншої сухої рослинності (стерні, сухих гілок дерев, тощо), то частиною 3 статті 27 Закону України «Про рослинний світ» передбачено, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Однак, на даний час, вищевказаний порядок не затверджений, а тому будь-які дії щодо спалювання сухої рослинності будуть вважатися самовільними та протиправними.

За спалювання решток сухої рослинності, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді накладання штрафу на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060-6120грн.) і на посадових осіб - від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300-21420грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(6120-12240грн.) і на посадових осіб - від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(21420-30600грн.).

У березні 2022 року внесено зміни до статті 113 “Диверсія” Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану, до яких віднесено і підпали.

 

 

Головний спеціаліст санітарно-екологічного

контролю управління з питань надзвичайних

ситуацій та оборонної роботи міської ради А.Г.БОЙЧЕНКО

 

Переглядів:119