«Практичні кейси: арт-терапія та природокористування в розвитку дітей з ООП, арт-класи, методичні інструменти для роботи з дітьми, що мають інтелектуальні труднощі»

25 травня 2023

23-24 травня 2023 року комунальною установою «Інклюзивно-ресурсний центр» Прилуцької міської ради у співпраці з комунальним закладом "Прилуцький навчально-реабілітаційний центр" Чернігівської обласної ради організовано та проведено спільне ІІ засідання постійно діючого семінару-практикуму асистентів вчителів та асистентів вихователів «Інклюзивна освіта. Гартування через навчання. Від «Чому?» до «Як?» у формі методичного марафону на тему: «Практичні кейси: арт-терапія та природокористування в розвитку дітей з ООП, арт-класи, методичні інструменти для роботи з дітьми, що мають інтелектуальні труднощі».

Тематика першого дня «Практичні кейси: арт-терапія та природокористування в розвитку дітей з ООП, арт-класи» передбачала:

1. Теоретичне ознайомлення учасників семінару з розмаїттям арт-терапевтичних технік та технік природокористування в роботі з дітьми, що мають особливі освітні потреби, яке провела Марина Сірик- фахівець(консультант) ІРЦ Прилуцької міської ради;

2. Майстер-класи від арт-майстринь, які мають багаторічний досвід роботи з дітьми, що мають різні порушення розвитку. Запрошені майстрині Яременко Ірина Володимирівна та Колеснікова Ольга Володимирівна- керівники гуртків ЦТДЮ Прилуцької міської ради Чернігівської області, Ольга Борисівна Кукса та Ольга Миколаївна Даценко – вчителі мистецько-технологічної галузі комунального закладу "Прилуцька спеціальна школа" Чернігівської обласної ради та приватна особа, майстер з фуд-флористики - Наталія Сергіївна Онушко, провели майстер – класи для педагогів з виготовлення творчих робіт (квітів з підручних матеріалів, ангелочків з текстилю, фуд-композицій та інших виробів), які можуть стати засобами арт- терапії.

3. Диспут: «Просто, корисно, захоплююче». Учасники зібрання активно долучилися до диспуту: ділилися враженнями та знаннями, демонстрували виготовлені творчі роботи.

Тематика другого дня: «Методичні інструменти для роботи з дітьми, що мають інтелектуальні труднощі» включала:

1. Перегляд уроку в 1класі: "Подорож до весняного лісу."(Закріплення знань, умінь, навичок про число і цифру 

(вчитель початкових класів КЗ Прилуцький НРЦ Музиченко Т. Б.)

2. Перегляд корекційно-розвиткового заняття з розвитку мовлення: " Диференціація звуків " г- к- х" в словах».

(вчитель-дефектолог КЗ Прилуцький НРЦ Тищенко Т. М.)

3.Екскурсія по закладу ( директор КЗ Прилуцький НРЦ Гусаченко С.В.)

4. Перегляд фізкультурно-оздоровчої розваги з елементами корекції «Як учні для героїв посилку збирали»

(вчитель-реабілітолог КЗ Прилуцький НРЦ Колесник В.В., вчитель початкових класів КЗ Прилуцький НРЦ Мінченко С.А.)

5. Панельна дискусія «Особливості організації роботи з дітьми з ООП»:

Під час панельної дискусії учасники зібрання, разом з директоркою ІРЦ Прилуцької міської ради Вікторією Кабанець, обговорили актуальні проблеми організації освітнього процесу для дітей з особливими освітніми потребами у спеціальних закладах загальної середньої освіти та інклюзивних класах. Також директор навчально-реабілітаційного центру Гусаченко С.В., заступник з навчально-виховної роботи Привалова О.В., вчитель початкових класів Музиченко Т.Б., вчитель-дефектолог Тищенко Т.М. взяли участь в дискусії та поділились досвідом з питань: «Матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу з дітьми з ООП», «Організація освітнього процесу з дітьми з ООП», «Мотивація, зацікавленість та особливості спілкування під час до уроку», «Як навчити читати немовленнєву дитину».

Педагоги ЗЗСО м. Прилуки активно долучилися до обговорення проблемних питань та поділилися своїми враженнями. Асистенти вчителів та вчителі ЗЗСО нашого міста були приємно вражені багатою матеріально-технічною базою НРЦ, охайністю та естетичністю приміщень та території, високим професіоналізмом та любов'ю до дітей всіх працівників НРЦ.

Висловлюємо подяку:

- власнику, адміністраторам та колективу TRAVA city place м. Прилуки за надане приміщення для проведення першого дня методичного марафону;

- Дубовику Олександру Олександровичу, директору « Прилуцький міський будинок культури» за надання мультимедійного обладнання;

-Савченко Тетяні Михайлівні, директору «Центр творчості дітей та юнацтва» Прилуцької міської ради, Крамаренку Володимиру Михайловичу, директору КЗ «Прилуцька спеціальна школа» Чернігівської обласної ради за допомогу організації майстер-класів.

- Запрошеним майстриням Яременко Ірині Володимирівні, Колесніковій Ользі Володимирівні, Куксі Ользі Борисівні, Даценко Ользі Миколаївні, Онушко Наталії Сергіївні за проведення практичної частини семінару-практикуму.

- Гусаченко Світлані Володимирівні, директору КЗ "Прилуцький навчально-реабілітаційний центр" Чернігівської обласної ради, спеціалістам та всьому колективу за тісну співпрацю, організацію та проведення другого дня методичного марафону.

 

 

 

 

Переглядів:78