Форум якості освіти-2023

22 вересня 2023

20 вересня Державна служба якості освіти України вперше провела Форум якості освіти. Ключова тема — забезпечення якісної освіти в умовах війни з проєкцією на Перемогу.

У складі делегації освітян Чернігівської області у форумі взяла участь і директор Прилуцького ліцею №1 імені Георгія Вороного Олена РОГАЛЬОВА. Участь директора у форумі якості не була випадковою, адже Державна служба якості освіти назвала ТОП-4 взірцевих закладів освіти за підсумками інституційного аудиту 2020-2021 років, що був проведений у 338 закладах освіти України. Прилуцька гімназія №1 імені Георгія Вороного, Чернігівська області була визначена взірцевим закладом освіти поряд із НВК №61 «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів — Техніко-економічний ліцей» міста Дніпра, Харківською гімназією №116, Початковою школою №322 Деснянського району міста Києва.

У форумі взяли участь Міністр освіти і науки України Оксен ЛІСОВИЙ, Голова Державної служби якості освіти України Руслан ГУРАК, Танія Лей Санфорд АММАР, директорка Alinea International Ltd. в Україні та проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

Руслан ГУРАК презентував чотири стратегічні завдання освітян:

  • удосконалювати систему зворотного зв’язку про якість освітньої політики;

  • розбудовувати внутрішню та зовнішню системи забезпечення якості освіти;

  • формувати ефективну мережу закладів освіти;

- актуалізувати систему оцінювання вчителів.

Учасники форуму долучилися до панельної дискусії «Забезпечення якості освіти в умовах війни — проєкція на Перемогу» та опрацювали теоретичні питання в трьох секціях:

  • «Забезпечення доступу до якісної освіти. Діємо на рівні громади»;

- «Школа в умовах війни — як забезпечити якість»;

- «Оцінювання професійної діяльності вчителів: нові підходи та можливості».

За підсумками обговорення сформульоване бачення розвитку оцінювання освітньої діяльності, проведення інституційних аудитів шкіл в умовах війни та аналізу діяльності громад щодо забезпечення ними якості освіти; напрацьовано кроки для організації освітнього процесу «без освітніх втрат»; запропоновано нову модель оцінювання професійної діяльності вчителя.

За інформацією Олени РОГАЛЬОВОЇ

та сайту Державної служби якості освіти

Переглядів:101