Сьогодні День місцевого самоврядування!

07 грудня 2023

Традиційно 7 грудня в Україні відзначається День місцевого самоврядування. Це професійне свято всіх, хто працює в сільських, міських, районних і обласних радах, хто представляє багатотисячний загін народних обранців.

Це свято властиве українцям, їх способу суспільного життя, в основі якого — самовпорядковане суспільство.  Це вибір вільних громадян, які довіряють, вибраним ними представникам, і наділяють їх владними повноваженнями. Лише така влада і є дійсно народною — владою не над суспільством, а легітимною владою самого суспільства, для суспільства і на користь суспільства.

07 грудня 1990 році Верховна Рада тоді ще УРСР прийняла закон  "Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування". Нині це державне свято, що підкреслює значимість такого інституту демократичного суспільства як самоврядування і професійне свято тих, хто працює в сільських, селищних, міських, районних і обласних радах та депутати всіх рівнів.

Завдяки місцевому самоврядуванню громадяни України мають змогу самостійно вирішувати питання, які мають місцеве значення.

Місцеве самоврядування -  право жителів сіл, селищ і  міст - населених пунктів, територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції  і законів країни. Це форма публічної влади, що реалізується територіальними колективами і сформованими органами. Здійснюється територіальними громадами як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

День професійного свята – приємна мить, проте після неї настають значно довші будні з їх тривогами, труднощами, успіхами і невдачами.

Працювати в органах державної влади, забезпечувати виконання завдань і функцій держави – справа відповідальна, що вимагає широких знань, толерантності, мудрості, терпіння, зосередженості.

Хочеться побажати всім, хто працює на благо територіальних громад, відстоює їх потреби та інтереси, міцного здоров’я, щастя й непохитної віри у щасливе майбутнє України. Бажаємо родинного благополуччя і здійснення планів та задумів! Нехай професійність та досвід, творча наснага сприяють розбудові територіальних громад України! 

Нехай день 7 грудня об’єднає у спільному прагненні зробити наші міста, села і всю Україну щасливими й багатими. Нехай цей урочистий день додасть усім нам сил і наснаги на добрі справи, упевненості у майбутньому нашої держави, порозуміння і єдності задля добра і благополуччя Українського народу та якнайшвидшої перемоги над ворогом!

Слава Україні! Слава Збройним Силам України!

 

Переглядів:101