Герої Чорнобильської трагедії

14 грудня 2023

День «чорнобильців» – ліквідаторів традиційно відзначається в Україні 14 грудня. Саме цього дня 37 років тому – у далекому 1986-у – було завершено спорудження об’єкту укриття – так званого саркофагу – над зруйнованим реактором четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС, що ознаменувало перемогу мужніх, відважних і самовідданих людей над ядерною стихією. Щорічно у цей день ми проводимо загальноміські заходи. День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – зовсім не свято, а бентежне нагадування про ту, страшну подію.

Доля повела у Чорнобиль ліквідаторів різними шляхами. Одні потрапили туди за покликом душі, інших привели професійні обов’язки, або повістка військкомату. Не обійшла доля і наших земляків сьогодні в Прилуках мешкає 432 особи з числа ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, з них першої категорії – 137 осіб, другої категорії 215 осіб та третьої категорії – 80 осіб.

Потерпілих від Чорнобильської катастрофи – 128 осіб, з них першої категорії 10 осіб,  другої категорії 21 особа, третьої категорії – 57 осіб, потерпілих дітей 40 осіб.

Дружин/ чоловіків померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою 88 осіб.

14 грудня в сесійній залі міської ради зібралися ліквідатори, посадовці та депутати міської ради, щоб подякувати тим, хто рятував нашу землю від страшної катастрофи та згадати тих, хто віддав своє життя.


 

Від імені міської ради, за дорученням міського голови, секретар міської ради Роман Гоголь подякував ліквідаторам ЧАЕС за високе почуття громадського обов'язку, мужність, відданість і самопожертву та вручив їм Почесні грамоти виконавчого комітету Прилуцької міської ради.

Згадуючи героїв чорнобильської катастрофи, присутні схилили голови й вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів аварії - наших земляків - хвилиною мовчання та поклали квіти до пам'ятного знака «Жертвам Чорнобильської  катастрофи».

 

Шановні ліквідатори, завдяки вашій мужності та самовідданості світ врятовано від ядерного смерчу. Бажаємо вам міцного здоров’я, довгих років життя, щастя  і злагоди у ваших родинах, якнайшвидшої перемоги та мирного неба над Україною.

Переглядів:33