Фахівці психологічної служби закладів загальної освіти продовжили навчання за програмою ВВОЗ «Важливі навички в періоди стресу»

27 лютого 2024

26 лютого 2024 року практичний психолог ЦТДЮ, тренер-фасилітатор, супервізор Олена Супруненко провела другу зустріч тренінгової групи самодопомоги за програмою ВООЗ «Важливі навички в періоди стресу», до складу якої входять практичні психологи та соціальні педагоги закладів загальної середньої освіти.

Учасники навчання мали домашнє завдання з опрацювання цінностей. Визначившись із власними цінностями, обговорили їх та створили «Дерево цінностей». Вчилися звільнятися від важких думок та почуттів. Опрацювали план такого «звільнення». Зокрема, проговорили про те, як складати список проблем; обирати проблеми, починаючи з простої (такої, що можна вирішити); робити визначення проблеми; методом мозкового штурму придумати якомога більше способів розв’язання проблеми; вирішити та вибрати ефективні стратегії; розробити детальний план дій; здійснити аналіз.

Тренерка Олена Супруненко пояснювала своїм колегам, що недобрі думки можуть чіпляти нас на гачок, цим самим вони відтягують нас від наших цінностей. Потім виконували вправу на звільнення від недобрих думок, яка полягала в заземленні та включенні в навколишній світ. Багато говорили про те, як важливо бути добрим до себе та до оточуючих.

«Створюємо простір» – таку назву має останній розділ програми, який учасники тренінгової групи також активно опрацювали.

Практичні психологи та соціальні педагоги виконали техніки релаксації Джейкобсона – зняття стресу та розслаблення.

Ознайомившись з усіма практиками програми «Важливі навички в періоди стресу», фахівці психологічної служби чітко усвідомили, що програма не вирішить усіх наших проблем, але вона допоможе подивитися на них зовсім по-іншому. Важливою є регулярна практика. Запам’ятали шість основних кроків, які необхідно пройти відповідно до даної програми: заземляємося, відчіпляємося з гачка, діємо згідно з власними цінностями, проявляємо доброту, створюємо простір.

Під час роботи активно використовувалися посібники «Важливі навички в періоди стресу: ілюстроване керівництво», які отримали фахівці психологічної служби для постійного користування.

У кінці заняття учасники заповнили форму зворотного зв’язку про участь у програмі ВООЗ «Важливі навички в періоди стресу».

Також під час зустрічі психолог Прилуцького ЦПРПП Ірина Огорілко виконала роль модератора, організувавши активний діалог, під час якого фахівці психологічної служби поділилися враженнями від навчальних занять.

Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників щиро дякує практичному психологу ЦТДЮ Олені Супруненко за роботу з тренінговою групою самодопомоги, а адміністрації ЦТДЮ в особі директора Тетяни Савченко – за надану можливість робити це у комфортних та безпечних умовах.

Переглядів:43