«Фонематичний слух. Що це і для чого?»

15 березня 2024

14 березня 2024 року фахівець / консультант комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Прилуцької міської ради Наталія Кореняк провела круглий стіл з педагогами дошкільного навчального закладу № 8 «Берізка» центр В. О. Сухомлинського Прилуцької міської ради на тему: «Фонематичний слух. Що це і для чого?».

Фахівець ІРЦ попередньо провела інформаційно-підготовчу роботу, під час якої ознайомила педагогів ЗДО №8 з поняттям «фонематичний слух» (від грець. phonema - слово, звук, голос) — вид слуху, який забезпечує розрізнення звуків мовлення як фонем і правильну вимову, а також сприйняття та розуміння змісту слів.

Фонематичний слух є тонким систематизованим слухом, що має здатність здійснювати операції розрізнення і вирізнення (розпізнавання) фонем, які складають звукову оболонку слова. Фонематичний слух виявляється в здатності розпізнавання на слух мінімальних розпізнавальних елементів мови. Цей вид слуху є основою для розуміння змісту сказаного. Особливо важливим фонематичний слух є для розрізнення фонетично дуже схожих слів наприклад: «коса – коза», «мишка — миска», «каска – казка – кашка». Розвиток фонетичного слуху під час співу пов`язаний з якістю середньої співацької форманти (ССФ), яка забезпечує артикуляцію та дикцію у співі.

Далі під час круглого столу педагоги обговорили такі питання:

• Значення фонематичного слуху.

• Вікові норми розвитку фонематичного слуху.

• Причини та симптоми.

• Рівні формування фонематичного слуху.

• Як перевірити фонематичний слух.

• Ігри та вправи, що сприяють розвитку та корекції фонематичного слуху.

Наприкінці зустрічі всім присутнім було презентовано та надано друковані

листівки з інформацією відповідної тематики.

Фахівці ІРЦ Прилуцької міської ради щиро дякують адміністрації та колективу ЗДО №8 м. Прилуки за допомогу в організації зустрічі, активність та тісну співпрацю.

Переглядів:58