Операція “Первоцвіт”

20 березня 2024

На виконання доручення т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України від 08 лютого 2024 року № 173 у зимово-весняний період на території Чернігівської області проводиться посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об'єктів рослинного світу, в тому числі, занесених до Червоної книги України.

Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області розроблений та затверджений план спільних заходів щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища і контролю за використанням природних ресурсів на території області у 2024 році.

В області створені оперативні рейдові групи з державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, громадських інспекторів з охорони довкілля, працівників Головного управління національної поліції в Чернігівській області та лісової охорони для контролю за дотриманням діючого законодавства під час використання об'єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України.

Також доводимо до відома населення, що підставі статті 10, статті 40 Закону України “Про рослинний світ”, статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

 Крім того за один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України чинним законодавством передбачено відшкодування збитків.

Про виявлені порушення необхідно повідомляти Державну екологічну інспекцію у Чернігівській області (0462) 65-13-62, (0462) 67-77-69,

e-mail:[email protected] та правоохоронні органи за номером телефону “102” для вжиття заходів реагування.

 

Головний спеціаліст санітарно-

екологічного контролю управління

з питань надзвичайних ситуацій та

оборонної роботи міської ради А.Г.БОЙЧЕНКО

Переглядів:55