Проведено засідання круглого столу на тему «Дискалькулія»

26 березня 2024

26 березня 2024 року Вікторією Кабанець, директором комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Прилуцької міської ради, для педагогів  ліцею №2» Прилуцької міської ради проведено засідання круглого столу на тему «Дискалькулія».

 На початку засідання директорка ІРЦ  ознайомила присутніх з поняттям дискалькулія - це порушення в здатності розуміти та працювати з числами та математичними поняттями. Пояснила, що людина з дискалькулією може мати складнощі з розв'язуванням математичних завдань, зчитуванням годинника, розумінням числової послідовності та іншими подібними завданнями, які пов'язані з математикою. Дискалькулія не пов'язана зі зниженою інтелектуальною здатністю та навчанням, але може суттєво ускладнити процес навчання та повсякденне життя людини. Далі розповіла присутнім про дослідження процесу дискалькулії вітчизняними та закордонними нейрофізіологами та ін. вченими, надала статистичні дані щодо виявлення даного порушення в Україні (3-6% школярів страждають від дискалькулії).

У ході обговорення та практичної частини учасники круглого столу ознайомилися з ознаками, які вказують на наявність дискалькулії у дітей та дорослих, методами корекції даного порушення.Також розглянули вправи, завдання, ігри, які сприяють покращенню  математичних здібностей школярів, зазначили, що  важливо паралельно проводити загальний розвиток розумових здібностей дитини:

  • розвиток абстрактно-логічного мислення;
  • формування розумових операцій (аналіз, порівняння, узагальнення, синтез, класифікація предметів на немовному та мовному рівні);
  • розвиток слухового та зорового сприймання, уваги та зорової пам’яті;
  • формування зорово-просторових уявлень, зорово-моторної координації;
  • формування зв’язного мовлення;
  • розширення словника в процесі ознайомлення з математичними термінами та розширенням уявлень про довкліля, уточнення значень слів – математичних термінів та активізаціясловника – вживання математичних термінів;
  • розвиток дрібної моторики рук;
  • розвиток музичних здібностей тощо.

Присутні отримали інтерактивні ресурси для впровадження в практичну діяльність: Quick Brain Math MasterKids MathMath Gamesа також листівки з висвітленою інформацією на тему «ДИСКАЛЬКУЛІЯ».

Наприкінці засідання всі учасники круглого столу активно долучилися до обговорення даної проблематики у здобувачів освіти ліцею та ін.  актуальних робочих питань, що стосувалися освіти осіб з особливими освітніми потребами.

Колектив інклюзивно-ресурсного центру дякує педагогам та адміністрації ліцею №2 Прилуцької міської ради за активність та співпрацю!

Переглядів:21