Психологічна підтримка експертів із сертифікації

15 квітня 2024

15 квітня 2024 року фахівці управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області в онлайн режимі провели робочу зустріч «Особливості проведення третього етапу сертифікації – 2024».

Взяти участь у даному заході була запрошена психолог КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Прилуцької міської ради Чернігівської області Ірина Огорілко. 

Із вступним словом до учасників зустрічі звернулася Ірина Усік, в.о. начальника управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області.

Питання «Технічний супровід ІІІ етапу сертифікації» висвітлив Микола Пригодій, технічний координатор управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області.

Олена Апанасенко, організаційний координатор управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області обговорила із експертами із сертифікації організаційний супровід вивчення практичного досвіду учасників сертифікації.

«Психологічна складова в роботі експерта із сертифікації» – такою була тема виступу психолога Прилуцького центру ПРПП Ірини Огорілко. Психологиня звернула увагу на те, що одним із принципів проведення сертифікації є психологічний комфорт її учасників. Як створити атмосферу доброзичливого та психологічно комфортного середовища під час вивчення практичного досвіду роботи педагогів? Як експертам уникнути вигорання, як зберегти терпіння і повагу до думки вчителя? Саме про це йшла мова під час зустрічі.

Поговорили про емпатію, резильєнтність, мінімізацію людського фактору під час сертифікації, про можливість виникнення конфліктів, про психологію конфліктів, зокрема про причини виникнення конфліктів у професійній діяльності. Експерти отримали рекомендації, як себе поводити у ситуації, коли конфлікт все ж таки виник під час вивчення практичного досвіду роботи учасника сертифікації.

Психологиня ознайомила учасників зустрічі із вправами на емоційну саморегуляцію, адже експерти із сертифікації повинні бути підготовлені до виконання своєї ролі як на фаховому рівні, так і на рівні психологічному.

В кінці свого виступу Ірина Огорілко побажали експертам дати чесний, позитивний зворотний зв'язок вчителю, практичний досвід якого вони будуть вивчати та оцінювати.

Переглядів:24