«Професійне зростання молодого педагога «Малими кроками до успіху»

12 червня 2024


2023-2024 навчальний рік для сімнадцяти прилуцьких освітян був першим роком їхньої педагогічної діяльності. Усі ці молоді педагоги були учасниками проєкту професійного розвитку «Професійне зростання молодого педагога «Малими кроками до успіху», який реалізує КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Прилуцької міської ради.

Фахівці Прилуцького центру ПРПП 12 червня 2024 року зібрали молодих педагогів закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти міста на круглий стіл «Які проблеми я подолав у своїй роботі, що не вдалося виконати».

В рамках проєкту професійного зростання молодих педагогів були проведені заходи з неформальної освіти у різному форматі. Це тренінги, індивідуальне консультування, анкетування, спілкування у медіапросторі.

Круглий стіл став підсумком та своєрідним аналізом того, яким був перший рік роботи молодих педагогів. Чи був він успішним? Чи був він надихаючим? Чи був він яскравим, не дивлячись ні на що? Наскільки він був тривожним, бо ми навчаємо та виховуємо дітей у воєнних реаліях.

Консультанти Прилуцького центру ПРПП Тетяна Зубко, Тетяна Караулова, Дмитро Клугман, Ніна Лобода щиро та відкрито поспілкувалися з молоддю, надали поради як професійного, так і життєвого характеру, згадали свої перші кроки у професії.

Психолог Центру Ірина Огорілко провела з молодими педагогами вправу «Асоціації», за допомогою якої вони змалювали асоціативні паралелі з початком свого педагогічного стажу.

Далі психологиня запропонувала молоді, проаналізувавши свою педагогічну діяльність, написати одну проблему, яку не вдалося вирішити на роботі, або перешкоду, яка виникала, на покласти у «Конверт проблем». Фахівці Прилуцького центру ПРПП разом з авторами проблем та перешкод обговорили, яким чином можна справитися з ними. Сучасні молоді педагоги, як виявилося, – достатньо сміливі та відверті, бо свої проблеми назвали навіть відкрито.

Підсумовуючи зустріч, психолог Ірина Огорілко провела з учасниками вправи з використанням метафоричних асоціативних карток.

Молоді педагоги із набору карток «Ресурсна скринька» обрали одну картку, яка дає відповідь на запитання: «Який ресурс сприятиме моєму успішному просуванню у професії?» А консультанти Прилуцького центру ПРПП працювали з картками «Відповіді на долонях» – обрали картку, яка показала, що вони хочуть «вкласти в долоні» молодим педагогам як підказку для успішної їхньої педагогічної діяльності.

Фахівці Прилуцького центру ПРПП сподіваються, що перший рік педагогічної діяльності молодих педагогів закладів освіти нашого міста був таким, який не приніс розчарування, а мотивував до розвитку, надав натхнення і надалі йти педагогічною стежиною.

У закладах, де працюють молоді педагоги, є старші колеги, які готові їм допомагати. В свою чергу в Прилуцькому центрі ПРПП завжди раді бачити молодих освітян та готові підтримувати професійно та психологічно.

Зустріч була емоційно наповненою та щирою. Панував психологічний комфорт та дружня атмосфера. Такі заходи надихають!

Переглядів:20