Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів

01 липня 2024

 3 липня з нагоди Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів

(International Plastic Bag-Free Day) на території Чернігівської області планується

проведення екологічного флешмобу «ЕКОЛОГІЯ В ДІЇ: ПАКЕТАМ ТОРБА!».

         Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації пропонує органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам та установам, навчальним закладам, жителям та гостям області у цей день долучитися до заходу, зокрема відмовитися від використання поліетилену та скористатися екоторбинками, паперовими пакетами й іншими побутовими предметами, що не шкодять довкіллю.

         Мета заходу – акцентувати увагу до проблем надмірного використання пластику, формування відповідального ставлення до споживання й утилізації шкідливих ресурсів серед населення.

         У довкіллі пластик перетворюється на мікрочастинки, які потрапляють у

ґрунт, воду та повітря. Пластикові пакети, як і увесь одноразовий пластик, виготовляються переважно з викопного палива, що спричиняє кліматичну кризу.

Цифри вражають:

- щорічно у світі виготовляється понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 одиниць на кожного дорослого мешканця Землі, переробляються з них лише 10%-15%;

- щохвилини у світі використовується близько мільйона пакетів;

- у природному середовищі поліетилен розкладається понад двісті років, а

пластик – майже 450.

         У Європейському Союзі, аби запобігти пластиковому засміченню, схвалено Директиву 2015/20 про зменшення споживання легких пластикових пакетів, щовносить зміни до директиви 94/62 про упаковку і відходи упаковки.

         Україна також зробила важливий крок у напрямку зменшення споживання

пластикових пакетів. Понад 2 роки тому вступив у дію Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Відтоді, за інформацією Міністерства економіки, українці зменшили використання пластикових пакетів,

залежно від різновиду, на 40-90%.

         Тож закликаємо долучитися до вищевказаного екологічного заходу та надіслати інформацію (ел.адреса: [email protected])  про участь своєї установи чи закладу у флешмобі, за можливості додати фотозвіт для підготовки підсумкової інформації для висвітлення в Інтернет-мережі і медіа.

Разом ми зробимо Україну чистішою!

 

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурcів Чернігівської обласної державної адміністрації

Переглядів:14