Дружба без кордонів

07 травня 2014

«Сонце України» на гостині в УТОСі

Є свята релігійні, є державні, а є всенародні. Наприклад, День Перемоги як в Україні, так і в усьому світі відзначається у кожній родині.

У Прилуках у дружному сімейному колі 6 травня, аби вшанувати пам’ять полеглих у роки Великої Вітчизняної та поздоровити визволителів, зібралися члени місцевого осередку Українського товариства сліпих (УТОС). До них на гостину завітали друзі – виконувач обов’язків Прилуцького міського голови, секретар ради Дмитро Барнаш, його позаштатний радник із гуманітарних питань Ігор Павлюченко та справжня українка, котра нині живе у Франції, але не забуває дбати про своїх земляків із обмеженими фізичними можливостями, президент Міжнародного благодійного фонду «Сонце України» Любов Лардинуа.

Прилуцькі утосівці добре відомі співочими, поетичними та акторськими талантами. Тож концерти, які вони організовують, особливо проникливі. А тим паче, коли тема настільки велична й зворушлива, – 69-а річниця Перемоги.

– 9 Травня – дійсно свято зі сльозами на очах, – вітаючи утосівців, сказав Дмитро Барнаш. – Ми мусимо пам’ятати про наших героїв, про безсмертний Подвиг, який вони здійснили, визволяючи рідну землю. Зараз ми всі молимося, аби та кровопролитна війна не повторилася. А для цього слід не забувати своєї історії, постійно згадувати тих, хто загинув за мир і свободу. Переконаний, що ми все зробимо для того, аби ненька-Україна зоставалася єдиною, незалежною і соборною. Дмитро Барнаш із Ігорем Павлюченком подарували УТОСу, а також гостям із Франції примірники часопису «Прилуки. Фортеця» і книгу «Полк Прилуцький».

Не з пустими руками приїхала і Любов Лардинуа. Дружба між УТОСом і благодійним фондом «Сонце України» зародилася ще в грудні 2013-го. Тоді Любов Олександрівна гостювала у Прилуках і на згадку про свій візит презентувала утосівцям маленьку статуетку символу Парижа – Ейфелевої вежі. А ще – пообіцяла обов’язково повернутися. І слова свого дотримала.

– Мій тато воював, став інвалідом... Від того, як ви доносите біль утрати і радість перемоги, у мене мурашки по шкірі! – розповіла утосівцям Любов Лардинуа. – Я обіцяла приїхати до вас, і ось я тут. Мені дуже приємно бувати у вашому колі. Я безмежно люблю Україну і прагну всіляко пропагувати її у Франції. Розповідала на своїй другій батьківщині й про ваші таланти. Ви просто неймовірні! Ви такі гостинні, такі добрі, такі гарні! Пані Любов передала прилуцьким друзям у подарунок від фонду сучасний ноутбук. А трьом учасникам війни: Василю Мусюрі та Варварі Корж із Прилук і Ользі Кузьменко із Замістя – вручила особисті презенти. До речі, дізнавшись, що утосівцям дуже бракує Інтернету, Дмитро Барнаш пообіцяв, що за кілька днів він у приміщенні Товариства буде.

– Дорога наша подруго, – звернулася голова УТОСу Ніна Таран до французької гості, – ми теж вітаємо Вас із всенародним, всесвітнім святом – Днем Перемоги. Більшої біди, ніж війна, напевно, немає. Тому так хочеться, аби ми всі дружили і були щасливі. Минулої нашої зустрічі я Вам говорила, що зараз ми переживаємо не найкращі часи, і водночас переконувала, що все у нас буде гаразд. Українці дуже працелюбні, добрі та толерантні. І я вірю, що у нас усе владнається і Ви приїжджатимете до нас і дивуватиметеся: «Ой, як швидко ви стали на ноги! У вас навіть краще, ніж у Франції!»

Прилуцький УТОС і «Сонце України» мають намір співпрацювати й надалі. І це величезний позитив. – Надзвичайно добре, що подібна співпраця існує. Адже це обмін досвідом, культурними надбаннями і просто цікаве спілкування. Ми розвиватимемо дані зв’язки, аби вони ставали ще міцнішими, – запевнила член УТОСу Марина Ільїна. Всебічну підтримку з боку міської влади у налагодженні взаємовідносин між міжнародними благодійними організаціями та прилуцькими товариствами людей з обмеженими фізичними можливостями пообіцяв Дмитро Барнаш.

– Зараз у нашій команді працює Надія Єременко, справжній професіонал своєї справи, людина, котра має величезний досвід у цих питаннях. А ми тільки вітатимемо благодійні фонди, які входитимуть до Прилук, аби допомогти городянам, – сказав Дмитро Васильович.

Іван Українець Газета “Відомості Чернігівщини” № 19 від 07 травня 2014 року

Переглядів:139