Разом з усім світом

22 травня 2014

Як уночі в музеї золото шукали

У Міжнародний день музеїв, 18 травня, по всьому світу проводиться акція «Ніч у музеї», мета якої – показати можливості й потенціал сучасних музеїв, залучити до них молодь.

У Прилуках «Ніч у музеї» цього року пройшла втретє. Вона мала гасло «Музейні колекції об’єднують покоління» і присвячувалася субкультурам.

На початку заходу 9 учнів загальноосвітніх закладів міста отримали посвідчення про закінчення «Школи юних екскурсоводів», що діє на базі музею. Долучилися до акції і вихованці ЦТДЮ, зокрема танцювальний колектив «Імпульс» під керівництвом Наталії Ткаченко, який подарував присутнім хореографічну композицію «Наша Україна».

Програма «Ночі» була дуже насиченою. Зокрема, можна було спробувати себе в ролі археолога, відшукавши горщик із золотом та скіфські наконечники стріл; узяти участь у театралізованій екскурсії, під час якої гостей зустрічав середньовічний воїн; помірятися силою із козаками; скуштувати сальця із хроном, вареників, улюблених напоїв українців – узвару та березового соку; заглянути на каву до панянки, котра знайомила із мовою віяла; відчути на собі труднощі жіночої праці, попрасувавши рублем та качалкою. Нічні відвідувачі поспілкувалися з колишнім директором окружного музею Василем Івановичем Масловим, який зачитав їм власні сатиричні вірші про колишніх очільників Прилук. Усі бажаючі мали змогу дізнатися про своє майбутнє, зазирнувши до шкільного ранця піонера.

Найголовніше дійство планувалося на майданчику перед музеєм, але, оскільки місто накрила злива з громом та блискавкою, «Ніч у музеї» продовжилася у виставковій залі. Учасники акції переглянули цікаві кіноролики, взяли участь у майстер-класі з танців від викладачки ЦТДЮ Тетяни Харченко, позмагалися в ерудованості.

Коли гості розходилися по домівках, з балкону їх проводжав привид музею, якому доведеться чекати рік, аби знову зустріти нічних відвідувачів.

Тетяна Зоць,

директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова

Газета “Відомості Чернігівщини”

№ 21 від 21 травня 2014 року

Переглядів:146