При владі

04 червня 2014

Тринадцятий. Сподіваємося, що щасливий...

Новий міський голова Прилук прийняв вітання і настанови

Епопея із позачерговими виборами прилуцького міського голови добігла кінця. 25 травня понад 52% городян віддали свої голоси за Дмитра Барнаша. А вже за п’ять днів, 30 травня, на сесії міськради він склав присягу. Ще жодного разу в новітній історії Прилук вступ на посаду мера не був таким урочистим.

Перша частина сесії, де голова міської Виборчої комісії Людмила Іванова повідомила результати волевиявлення, проходила в міському Будинку культури. Там зібралися працівники бюджетних установ, правоохоронці, підприємці, представники громадських формувань «Прилуцька самооборона Народної ради» і «Козацька варта» тощо. Окрім того, на захід прибуло чимало високоповажних гостей, у тому числі й голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Івашко.

– Шановне товариство! Насамперед я хотів би привітати всіх нас із проведеними демократично і прозоро позачерговими виборами Президента України. Зараз ми маємо дуже багато проблем, але я переконаний, що найближчим часом вони будуть подолані й Україна почне рухатися шляхом розбудови цивілізованої держави європейського типу. Також я щиро вітаю громаду Прилук, котра обрала собі нового міського очільника. Дмитре Васильовичу, – звертаючись до прилуцького мера, сказав губернатор, – зичу Вам дотримуватися мудрої політики, керуватися у своїй роботі інтересами людей. Для того, аби наболілі проблеми Прилук вирішувалися, треба активно співпрацювати із городянами, чути їх. Найперше Ваше завдання – фінансова стабільність громади. Бо коли у неї потужний фінансовий потенціал, розвиваються освіта, медицина, культура, отримують допомогу соціально незахищені верстви населення. Бажаю Вам удачі на новому поприщі та міцного здоров’я.

Дмитро Барнаш – член ВО «Свобода». Тож не дивно, що з перемогою на виборах його поздоровляли однопартійці. Зокрема, народні депутати Руслан Марцінків та Андрій Міщенко відзначили, що Дмитро Барнаш став першим мером-свободівцем на Лівобережжі й другим узагалі по Україні. Приклад Тернополя, де міський голова теж зі «Свободи», має надихати на плідну працю. Адже Тернопіль, за даними Асоціації міст України, є найкомфортнішим для проживання у нашій державі.

– Ми будемо пильно стежити за Вашою роботою, пане Дмитре, і спуску не дамо. Але й на нашу допомогу Ви можете розраховувати, – запевнили нардепи.

Ще один народний депутат – Валерій Дубіль (ВО «Батьківщина») – того дня приїхати до Прилук не зміг, але передав вітального листа. Його від імені Валерія Олександровича зачитав заступник мера Дмитро Даценко.

– Шановний Дмитре Васильовичу! Прийміть найщиріші вітання з нагоди обрання Вас на високу і відповідальну посаду прилуцького міського голови. Упевнений, що Ваш досвід роботи, професіоналізм, наполегливість, сумлінність та відданість справі сприятимуть розвитку територіальної громади міста. Переконаний, що Ваше обрання на цю посаду стане важливим кроком у зміцненні законності, неухильному дотриманні прав і свобод громадян. Хай Бог Вам допомагає у Вашій нелегкій праці, – йшлося у посланні.

Останнім часом до Прилук знову повернувся Почесний громадянин міста, меценат, «Людина року-2012» Юрій Коптєв. І хоч він живе у Росії, але його серце постійно на малій батьківщині.

– Дорогі прилучани, ви вибрали мера, у якого при слові «Прилуки» так, як і у мене, горять очі. Ми з ним багато говорили про місто. І, ви знаєте, у нас схоже бачення розвитку Прилук, схожі ідеї. Це радує, і я обіцяю підтримувати Дмитра Васильовича у його починаннях. Сьогодні я сказав, що подарую йому диван, аби він поставив його у себе в приймальні. Цей диван має стати другою домівкою мера. Зараз ситуація у Прилуках складна. Щоб вирішити всі питання, міському голові на роботі треба днювати й ночувати, – наголосив Юрій Коптєв. Також меценат відмітив, що, поспілкувавшись із народними депутатами, головою ОДА, він відчув підтримку з їхнього боку. У всіх є прагнення зробити Прилуки зразковим містом регіону. І це прекрасна ідея, яку потрібно реалізувати спільними зусиллями.

Уже не раз звучала думка про необхідність налагодження співпраці міста і району. Перший крок до цього вже зроблено – разом проведено Миколин ярмарок. На черзі – проекти в галузі економіки. Тобто, як кажуть, процес пішов. Відтак, не дивно, що сказати кілька добрих слів Дмитро Барнашу прийшли і голова Прилуцької РДА Іван Тютюнник (теж свободівець) та голова райради Лариса Татарченко.

Благословити тринадцятого за ліком мера міста над Удаєм приїхав архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української Православної Церкви Київського Патріархату Євстратій.

– Владу через волю людей довіряє Бог, – сказав Владика. – Тому що влада – від Бога. Ми часто, особливо останніми роками, чуємо ці слова, але не всі розуміють їх вірно. Дехто сприймає їх так, ніби носій влади є представником Бога. Але це хибна думка. Влада – хрест, який дає Бог. І тому це перш за все відповідальність перед Господом. Бог бачить і знає все. Тож я хочу побажати, Дмитре Васильовичу, щоб Ви і перед прилуцькою громадою, і перед Богом були щирими, відвертими, щоб та любов, яку Ви маєте до рідного міста, до Чернігівського краю, до України, надихала Вас. І найголовніше – зичу Божого благословення.

Архієпископ подарував Дмитру Барнашу ікону преподобного Меркурія Бригинського, уродженця Чернігівщини, який жив у радянські часи й нещодавно був канонізований.

Окрім поздоровлення нового мера, для приїзду Владики був ще один привід. Оскільки Дмитро Барнаш обирався до Прилуцької міської ради за партійним списком, то його депутатське місце звільнилося. І посів його наступний у переліку – настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці Віталій Юрочко, якого теж благословив Владика. До речі, священнослужитель став депутатом міськради уперше в історії Прилук.

– А чи поєднувані священик і депутат? – поцікавилися «ВЧ» у отця Віталія. – А чи поєднувані священик і господар? Я вважаю, що так. Обранець громади в першу чергу має бути господарем. Чесно кажучи, принаймні останні півроку я взагалі не думав про депутатство. Адже події, що відбувалися в Україні, примушували думати геть про інше. Моя позиція як громадянина і як священика вимагала від мене того, щоб у Прилуках був спокій, щоб городяни відчули, що вони не тільки члени громади, а й господарі міста. І не забували, що є християнами. Тому нами й була створена Рада церков, яка об’єднала вірян різних конфесій.

Із благословення владики Євстратія я намагатимуся виконати всі зобов’язання, покладені на мене прилуцькою територіальною громадою. Як і кожен господар, я хочу робити добро. Знаєте, як кажуть? Хто хоче робити добро, той шукає можливості, а хто не хоче – причини. Я старатимуся робити добро в міру тих можливостей і навиків, які маю. Я потребую допомоги, підтримки, поради і критики. Не люблю критиканства, а от критика корисна, вона тверезить.

– Чи є таке, що хотілося б зробити найпершим? – Такого багато. Але про щось конкретне зараз сказати не можу. Мені важливо, щоб городяни, віряни різних церков, різних конфесій відчували підтримку в моїй особі та з боку Ради церков. Це один із напрямків роботи. А під час депутатської каденції буде видно, що я ще зможу зробити. Головне – чесно представляти інтереси територіальної громади Прилук. Бо у нас, на жаль, багато людей загралися у політиканство. Це неприйнятно. Зараз прилучани потребують не слів, а конкретних справ.

А Дмитро Барнаш, приймаючи поздоровлення, виглядав щасливим і сповненим енергії: – Я дякую всім за високу довіру і робитиму все від мене залежне, щоб виправдати її. Працюватиму на місто. Аби наші славні Прилуки стали найзручнішим місцем для проживання і перетворилися на центр України, а Київ – на їхнє передмістя… Після урочистостей засідання міськради перемістилося до сесійної зали. Там депутатський корпус дещо зіпсував Дмитру Барнашу свято. Новий мер запропонував на посаду секретаря міськради кандидатуру людини, якій довіряє і на яку міг би покластися повністю, – Євгена Яценка. Але результати таємного голосування мера розчарували. Із 43 депутатів «за» проголосували лише 15. Тож посада секретаря ради наразі вакантна.

До Дмитра Барнаша можна ставитися по-різному, але тепер саме на ньому лежить відповідальність за розвиток Прилук. Зостається лише побажати йому удачі та наснаги на нелегкому шляху розбудови міста.

Олег Діденко

Газета “Відомості Чернігівщини”

№ 23 від 04 червня 2014 року

Переглядів:143