«Шлях до Перемоги»

Чудова осінь фарбувала доли

Й веселкою переливалися ліси,

Коли у жовтні, в ту далеку пору

Нам визволителі свободу принесли.

Щороку історична пам’ять повертає нас до героїчних, болючих та радісних днів визволення України.

28 жовтня Україна відзначає 72–у річницю визволення від нацистських окупантів та вшановує пам’ять мільйонів полеглих за визволення української землі представників різних національностей, співвітчизників, які загинули на окупованій території, концтаборах, на фашистській каторзі.

27 жовтня 2016 року у приміщенні філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година: «Шлях до Перемоги», присвячена 72–й річниці визволення України від нацистських окупантів.

Під час заходу завідуюча філіалу ім. О. Кошового Тетяна Олексіївна Іващенко ознайомила студентів І – ІІІ курсу Прилуцького медичного училища з основними битвами, які відбувались на території України і з нашими земляками учасниками тих подій, також студенти переглянули документальні кадри відеофільмів: «Битва за Київ» та «Звільнення України».

Завідуюча міською бібліотекою №2 Тетяна Петрівна Бабенко розповіла про цікаві літературні твори і довідкову літературу, з якої можна дізнатись про героїчні подвиги наших земляків.

Пройшли роки і новий ворог не дає спокою нашій державі, знов нащадки тих, хто в далекому 1944 році визволили територію України, повинні відстоювати і захищати її кордони сьогодні. Хвилиною мовчання вшанували присутні всіх наших земляків, які віддали своє життя за свободу і незалежність української держави в роки Другої світової та в наш час.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

«Брат за брата»

27 жовтня 2016 року в Прилуцькій дитячій музичній школі ім. Л.М.Ревуцького відбувся традиційний концерт «Брат за брата».

На святі були присутні учні загальноосвітніх шкіл міста № 7, гімназії № 5, НВК № 2.

Усі жанри – вірші, пісні, гра на музичних інструментах – різні за стилем, тематикою та способом виконання торкалися сердець, зігрівали своєю щирістю та знову пробуджували бажання жити, боротися, вірити в те, що скоро закінчиться АТО і ми знову зможемо бачити над собою спокійне мирне небо. Загиблих воїнів вшанували хвилиною мовчання.

Концерт залишив слід у серцях дітей та всіх присутніх, подарувавши крихітку спокою у цей тривожний час.

«Основи академічної доброчесності та тонкощі інтелектуальної власності»

26 жовтня у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти Прилуках відбувся тренінг «Основи академічної доброчесності та тонкощі інтелектуальної власності».

Кандидат економічних наук Чернігівського національного технологічного університету Олена Сизоненко у форматі діалогу зі студентами медичного училища обговорила особливості охорони прав інтелектуальної власності під час навчання та у повсякденному житті, про роль та місце інтелектуальної власності в економічному та соціальному розвитку держави.

Під час роботи в групах студенти визначились, який негативний вплив на їх майбутнє життя може мати порушенням академічної доброчесності під час їх навчання: академічний плагіат, фабрикація, обман, списування та хабарництво.

Директор бібліотеки Людмила Зубко подякувала гості за роботу з прилуцькими студентами та співпрацю з бібліотекою.

«Мистецтво реклами в сучасному світі»

26 жовтня 2016 року в виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею відбулася краєзнавча година «Мистецтво реклами в сучасному світі». Були запрошені учні 6-х класів гімназії № 1.

На заході учні дізнались історію виникнення та розвитку рекламної справи, цікаві факти, коли вперше з’явилась реклама, що означає «спам», а також приклади провального та недобросовісного піару, зокрема в Україні.

Існують твердження, що реклама є найбільш впливовою формою мистецтва на Землі, а діти не здатні критично оцінювати рекламу і вважають всю представлену інформацію чесною, правдивою і об’єктивною. Тож, краєзнавча година була спрямована на викриття тих хитрощів, на які йдуть маркетологи в ході рекламування товарів.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

«Оживає дух козацький!»

12 жовтня, напередодні Дня українського козацтва та Дня захисника України учні 6-х класів ЗОШ №6 в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка мандрували козацькими стежками, завітавши до книгозбірні на народознавчий конкурс «Оживає дух козацький!».

Славна й багата історія нашого народу. Героїчну сторінку в неї вписали запорожці, а зараз і наші сучасники на сході захищають рідну землю й пишуть новітню історію незалежної України. Перегортаючи сторінки бук трейлеру, створеного за історичною трилогією відомого українського письменника Володимира Рутківського «Джури», та відповідаючи на запитання ведучої заходу - завідуючої бібліотекою Євгенії Гнатів, діти згадали історію виникнення козацтва, показали своє знання козацьких традицій та побуту.

У наш час козацький побут не кожному «по зубах». І у цей передсвятковий день у читальній залі були присутні гості, для яких козацьке життя гарно знайоме. Це козаки Прилуцького куреню ім. Івана Сірка разом із своїм курінним отаманом Романом Зінченко. Невимушеним та захоплюючим було спілкування школярів із паном Романом, який є й учасником АТО. Керівник козацького об’єднання відповідав на запитання про те, коли було створено курінь; кого зараз беруть у козаки та чому вчать на заняттях. У багатьох з присутніх виявилося бажання влітку відвідати виїзні табори, а в майбутньому взяти участь у патріотичній грі «Сокіл Джура».

Юні представники козацького куреню ім. Івана Сірка продемонстрували своє вміння володіти козацькою зброєю та бажання оволодіти талантами козаків – характерників.

«Козацькому роду – нема переводу»

14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст. Це свято – данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності і досягнення Україною своєї незалежності.

11 жовтня 2016 року в приміщенні філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова відбулася краєзнавча година «Де козак, там і слава», присвячена Дню українського козацтва, Дню захисника України. Слава про подвиги козаків і їх нащадків живе і буде жити вічно. Козацтво — приклад того, як українці, навіть не маючи своєї держави, виявилися спроможними створити своє військо, а потім перетворити його на державне формування.«Козацькому роду – нема переводу» так співається в пісні.

Під час заходу учні 6-х класів загальноосвітньої школи І - ІІІ ст. №2 пригадали історію виникнення українського козацтва, старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею - Біленко Ірина Василівна ознайомила присутніх з славними сторінками подвигів прилуцьких козаків.

Традиції, звичаї та легенди про героїчні подвиги козаків передавалися із покоління в покоління, дітям та онукам. Часи змінилися, але дух відважних предків залишився з нами. Про відродження забутих цінностей, національного духу, які допомагали славним козакам стояти на захисті України - неньки в найскрутніші часи розповів учням отаман Прилуцького козацького полку МГО «Козацтво Запорозьке» - Черніговцев Сергій Семенович. Гідними слави своїх пращурів є наші воїни, які зараз воюють в лавах Української армії, відстоюючи мир і спокій на рідній землі. Про високий патріотизм солдатів і офіцерів, що приймають участь у АТО розповів гостям командир відділення військової розвідки І окремої танкової бригади - Мамченко Микола Васильович.

Під час заходу учні також мали можливість оглянути деякі зразки зброї, що використовується під час проведення АТО, предмети козацької доби з музейної колекції, побачити в оригіналі козацьку шаблю кінця ХVІІІ ст.,перевірити свої знання з історії українського козацтва під час вікторини.

Присутні переглянули відео і вшанували хвилиною мовчання воїнів – прилучан загиблих під час АТО на сході України. На згадку про зустріч з найкращими святковими побажаннями гості отримали буклети Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Олексіївна Іващенко.

Свято майстрів пензля

Щороку у другу неділю жовтня майстри пензля відзначають День художника України. У цей день, звичайно ж, прийнято говорити про роль образотворчого мистецтва в культурному розвитку всього людства. Учні 5-Б класу ЗОШ №3 10 жовтня завітали до Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка до мистецької вітальні «Під крилом у казки», щоб дізнатися про творчість художників-ілюстраторів дитячих видань.

Малюнки митців, що зуміли втілити в життя казковий світ фей, чаклунів, зобразити сумних та веселих персонажів завжди захоплювали дітей. А тим більш, що у нашому місті живе Степан Вербещук – неперевершений майстер, який намалював портрет головного героя книги Івана Андрусяка «Сонячні дні домовика Мелетія».

Ведуча заходу бібліотекар Оксана Проценко провела відео презентацію ілюстрації до цієї книги, а потім познайомила дітей із дитячими творами сучасної письменниці Марини Павленко, де головним героєм теж є домовик. Добрі та хазяйновиті домовички так сподобалися учням, що у них виникло бажання намалювати казкових героїв, а під час презентації малюнків поділитися власним баченням їх характерів.

На виставці ілюстрацій з пластиліну

6 жовтня на юнацькому відділі міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відкрилася виставка ілюстрацій з пластиліну до книги Ніни Полив’яної «Гуморинки для Яринки».

Авторами таких ілюстрацій стали учні образотворчого відділу Прилуцької школи мистецтв.

Керівник відділу Анна Олексієнко та Галина Єфременко разом із своїми вихованцями зробили пластилінові ілюстрації до 40 віршів Ніни Полив’яної, які і увійшли до виставкової експозиції.

Переглядів:1783